Yüz Felcinde Mikrocerrahi

Yüz Felcinde Mikrocerrahi

Yüz Felcinde Mikrocerrahi Teknikleri İle Onarım ; Yüz felçleri oldukça sık karşılaşılan yüzde hem estetik hemde fonksiyonel olarak sorunlara yol açan yüz sinirinin (Fasial sinir) felci sonucu oluşan deformitelerdir

Yüz Felcinde Mikrocerrahi Teknikleri İle Onarım

Yüz felçleri oldukça sık karşılaşılan yüzde hem estetik hemde fonksiyonel olarak sorunlara yol açan yüz sinirinin (Fasial sinir) felci sonucu oluşan deformitelerdir

En sık nedeni aniden soğukla karşılaşma veya çoğunlukla nedeni bilinmeyen geişen ani yüz felçleridir (Bell paralizisi). Bu hastalar uygun ilaç tedavisi ile %80 oranında tamamen iyileşirler. Ancak ilk 3 hafta oldukça kritik süredir. Bu süre doktor kontrolinde geçirilmelidir. Çünkü 3 haftalık süre boyunca iyileşme perioduna girilmez ve felçli kaslarda herhangi olumlu yönde gelişme olmaz ise acil olarak sinirin yüze girdiği temporal kemik içerisindeki kanalın gevşetilmesi lazımdır. Aksi takdirde kişide kalıcı yüz felci gelişme olasılığı çok yüksektir.

Kronik yüz felçlerinde ise en sık nedenler doğuştan meydana gelen yüz felçleri,köşe tümörleri denen beyincik ile komşu tümörlerin cerrahisi sonrası ve travmadır.

Bu nedenle benim klinik görüşüme göre yüz felçlerini nasıl tedavi edilmesi gerektiği şu şekildedir.

Eğer ani gelişen yüz felcinde

  • Steroid tedavisi
  • Antiinflamatuar ilaç
  • Sıcak uygulama ve soğuktan koruma

Burada önce de söylediğim gibi kritik süre 3 haftadır. Bu süre zarfında felçte herhangi bir olumlu gelişme yoksa acilen dekompresyon denilen yüz siniririn kemik içerisinde yol aldığı kanal gevşetilmelidir

Yüz felci doktor tarafından ilk akut dönemde yakalanamamış ancak 6 aydan daha yeni vakalar

Her kas eğer yaklaşık olarak 6 ay süre boyunca sinir hasarından dolayı bir kendini uyaran sinir tarafından bir elektriksel uyarı alamazsa bu kasta kalıcı bir hasar oluşur. bu süre sonrasında sinir onarılsa bile bu kasın çalışma şansı yoktur. Bu nedenle ben hastalarıma bu sürede kasları kurtarabilmel için ingilizcesibaby sitter olarak adlandırılan bir teknikle dil sinirini veya boyun kaslarını çalıştıran bir siniri yüz siniri ile dikerek bu kasların kurtarılmasını ve normal şeklinde çalıştırılmasına sağlamaya çalışmaktayım. Bu teknik bana göre o kasları kurtabilme şansı vermek için en uygun cerrahi prosedürdür.

6ay-1 yıl üzerindeki geç dönem yüz felçleri;

Burada artık kaslar geridönüşümsüz olarak hasarlanmıştır. Bu nedenle yüz kaslarının yerine geçecek bir kas nakli lazımdır. Bir çok metod olmasına rağmen ben size kendi seçimi anlatacağım.

Bir çok metod iki aşamalı bir cerrahi gerektirirken benim seçtiğim metod tek aşamalı bir cerrahi posedürdür.Daha önce bende iki aşamalı metod seçmişken artık bu metodların bazı dezavantajlarından dolayı tek aşamalı metodu seçmekteyim. Benim seçtiğim cerrahi prosedürde bacak iç yüzünden alınan kas (grasillis kası) inceltilerek yüzde dukak ve burun kenarlarına yerleştirilmektedir.Ancak bu işlem öncesi estetik bir sonuç için kası oldukça inceltmekteyim. Takiben kasın sinirini çiğneme kası sinirine dikmekteyim. Son bilimsel yayınlarda da bildirildiği ve benim klinik tecrübelerime göre bu sinir nakil ettiğim kası oldukça güçlü olarak çalıştırmaktadır. Yaklaşık olarak 6-8 ay sonunda başarılı olunduğunda bu nakledilen kas normal gülmeyi, konuşmayı ve sosyal ortamlarda rahatlıkla dikkat çekmeksizin bulunmayı sağlayacak kadar yüze adapte olmaktadır.

Grasillis Kasının Alınması ve Yüze Taşınması

Gracillis kasının bacaktan alınması ve yüze taşınması

Başlangıçta çiğneme hareketini düşünerek kişi gülme hareketini yapsa dahi zamanla beyin bu işlemi oldukça iyi öğrenebilmekte ve kişi spontan olarak ilerleyen zaman da gülebilmektedir. Özellikle çocuklarda bu gelişim çok yüksek seviyededir.

Ayrıca yüz felci geçiren hastalarda gözlerini kapatma sorunları da bulunmaktadır. Sık kullandığım iki metod statik diyeceğim üst göz kapağına altın plak yerleştirerek ağırlık elde ederek kapanmasını sağlamak diğeri ise dinamik diyeceğim şakak çiğneme kasının üst ve alt gözkapağına çevirerek istemli alarak gözü açıp kapatma metotudur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Nazif Nasır Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)