Zayıflama Balonu

Yazar Mehmet BahçeciGastroenterolog • 21 Kasım 2017 • Yorumlar:

Mide zayıflama balonu yaklaşık 8 yıldan beri ülkemizde kullanılmakta olup; dünyada bir çok ülkede ve çok sayıda hastada uygulanmış ve halende yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.

Kilo vermek için ideal olandiyetveegzersizolmakla beraber; çoğu zaman insanlar bunu yapamadıkları için, bazende kolaya kaçmalarından dolayı alternatif yollar aramaktadırlar. Günümüzde gerek cerrahi, gerekse cerrahi dışı birçok yol denenmektedir.

BMI i (Vucut kitle indeksi= BOYxBOY(cm) / KİLO(Kg)) 30-40 arasında olan kişilerde girişimsel yöntemler içerisinde en az yan etkileri olan ve en kolay uygulanabilen yöntemlerin başında MİDE ZAYIFLAMA BALONLARI gelmektedir.

Mide zayıflama balonları endoskopik olarak ve hasta uykuda iken, yaklaşık 15-20 dk da takılmakta ve işlem sonrası 1-2 saat içerisinde hasta normal yaşantısına dönebilmektedir.

Balon en fazla 6-7 ay midede kaldıktan sonra endoskopla takmaya benzer bir işlemle mideden çıkarılmaktadır.

Balon içerisi kullanılan balonun cinsine göre hava yada sıvı ile doldurulmakta ve balon hacmi kişi ve balonu uygulayan endoskopistin tecrübesine göre 500-800 cc arasında değişmektedir.

Kliniğimizde geçmiş deneyimlerimiz den dolayı sıvı ile doldurulan balonlar tercih edilmekte ve balon içi mavi renkli (metilen mavisi) tuzlu su ile doldurulmaktadır.

Balon uygulandıktan sonra birkaç gün, bazı hastalarda bulantı ve kusma olabilmekte, fakat midenin balona uyum sağlaması ile bu durum daha sonra düzelmektedir. Balon uygulanan hastalarda tokluk hissi sürekli olarak beyine iletildiği için, hasta kendisini sürekli olarak tok hissetmekte ve yemek yeme ihtiyacı hissetmemektedir. Sıvı alması sağlanan ve çoğu kez mide koruyucu ilaç verilen hastalar özellikle balon takılmasını takip eden ilk haftalarda hızla kilo vermekteler ve ilerleyen aylarda kilo kaybı azalarak devam etmektedir.

Altı ayın sonunda hastalar çoğu kez kilolarının % 15-35 ini kaybedebilmektedirler.

Mide balonunda en kolay kısım balonun takılması ve çıkarılmasıdır. En zor olan ise balon çıkarıldıktan sonra kilonun korunmasıdır. Bunun için profesyonel destek almak (diyetisyen) ve balon takılı olduğu sürede kazanılan az ve yavaş yeme alışkanlığını devam ettirmek yeterlidir.

Kliniğimizde 6 yıldan beri balon uygulanan hastalar, yaklaşık 12 ile 46 kilo arasında kilo vermiş olup büyük kısmı balon sonrası kilolarını korumuşlardır. Ancak çok az sayıda hasta verdikleri kiloların önemli kısmını tekrar almışlardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Bahçeci Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)