Zayıflama Spor Aletleri

Yazar İrem ÖncüDiyetisyen • 6 Nisan 2020 • Yorumlar:

Zayıflama sürecini, kendi imkanlarınızla yaratacağınız ortamlar haricinde çeşitli spor aletlerinden faydalanarak devam ettirebilirsiniz. Hepsini bir arada kullanabilmek için spor salonlarına ihtiyaç duyulur.

Zayıflama aletlerinden faydalanırken bunları bir alternatif olarak değil, yapılan egzersizlerin tamamlayıcısı, destekleyicisi olarak görmek gerekir. Zayıflama aletinin hedeflediğimiz bölgeye uygun olması önemlidir. Örneğin; karın bölgesine yoğunluk vererek çalışmak istiyorsanız koşu bandı, eliptik bisiklet, ergometre machine, step mil egzersiz aletleri tercih edilmelidir. Dayanıklılığınızın artmasını ve yağ kütlenizin azalmasını sağlamak için biceps curl, chest pres, leg curl, triceps extansion, lat pull down gibi aletlerden yararlanabilirsiniz.

Hangi spor aletinin nasıl işe yaradığını öğrenmek için biraz daha detaylı inceleyelim.

İlki zayıflama aletleri içerisinde en bilinenlerinden koşu bandı. Zayıflama için işe yaraması gereken minimum süre yarım saattir. Orta tempoda ayarlayabileceğiniz bandınıza biraz eğim vererek farklı zemin çeşitleri oluşturabilir, sonuç alma sürecini hızlandırabilirsiniz.

Zayıflama diğer adıyla kondisyon bisikletleri, koşu bandına göre kemik ve eklemlere daha az baskı yaptığından kullanma süresi daha uzun tutulabilir. Aynı süre içerisinde kalori yakımına bakıldığında koşu bandına nazaran daha az kalori harcamaya neden olur. Etki göstermesi için gerekli minimum süre yarım saattir.

Evlerinizde de rahatlıkla kullanabileceğiniz bir diğer alet dambıldır. Daha çok bölgesel olarak incelmeye veya kollar için kas oranını arttırmaya yarar. Alternatif olarak farklı kapasitelerdeki su şişelerinin içerisine kum doldurarak dambılınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Step tahtaları adım atarken basamak görevi gören ve egzersiz esnasında kalori yakımını hızlandıran bir alettir. Kullanımı oldukça kolay olduğundan kişiler rahatlıkla tercih edebilir.

Yüzme süngeri (swimming noodles), özellikle yüzme sporunun etkisini arttıran ve kalori yakımını destekleyen bir alettir. Dalış sırasında hafif ve suya batmayan özelliğinden dolayı kullanıldığı takdirde yüzmenin etkisini iki katına çıkarır.

Spor aletlerinin her birinin ayrı ayrı kullanma kuralları olsa da genel anlamda spor aletlerinden yararlanırken belli başlı şeylere dikkat etmek gerekir.

Hiçbir spor aleti zayıflama sürecinde diyet desteği olmadan tek başına işe yaramaz. Spor aletleri kullanılırken periyotlar şeklinde çalışmalı ve her periyot içerisine farklı spor aletleri kombine edilmelidir. Böylece etki görülmesi daha hızlı olur. Farklı aletleri kullanmak farklı kaslarınızı çalıştırarak nabzın alçalıp yükselmesine böylece metabolizmayı şaşırtmanızı sağlar.

Özellikle kollar için yapılan kondisyon çalışmalarında kullandığınız ağırlıklara dikkat etmelisiniz. Kolların kalınlaşmasını istemeyen kişiler fazla ağırlık kullanarak ters etkiye neden olabilirler. Düşük ağırlıklarla ve sık tekrarla yapılan egzersizler incelme açısından en sağlıklı olanıdır.

Koşu bandında veya yürüyüş yaparken zemini değiştirebilir, ayağınıza bağlayacağınız yarım veya bir kiloluk ağırlıklarla bedeninizi şaşırtabilir, kalori yakımını hızlandırabilirsiniz.

Yediğiniz öğünlerle kullandığınız spor aletinin örtüşmesine özen göstermelisiniz. Aldığınız kaloriyi yaktıracak bir spor aleti kullanmıyorsanız bu durum kilo vermenin aksine size ağırlık kazandıracaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)