Zayıflama Sürecindeki 5 Büyük Yanlış

Yazar Fatma YiğitoğluDiyetisyen • 28 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Etrafınızda birçok insanın şikayet ettiği en sık konulardan biri, metabolizmam yavaş çalışıyor ve bu yüzden kilo alıyorum cümlesini duymuşsunuzdur. Ama ilk önce şunu fark etmelisiniz metabolizma hızınıza en büyük zararı kendinizin verdiğinizi unutmalıyım.

Peki bunu nasıl yapıyoruz?

1- Çok Düşük Kalorili Diyetler Uygulamak

Zayıflama sürecini etkileyen önemli noktalardan biri olan çok düşük kalorili diyetler yapmaktır. Bu, metabolizma hızını en çok yavaşlatan diyet hatasıdır. Sürekli çalışan metabolizmayı yanlış diyetlerle yavaşlatıyoruz. Araştırmalara göre, bireylerin yaptıkları düşük kalorili diyetler, kısa sürede hızlı kilo verip yeniden kilo almak veya uzun süreler çok az yemek tüketerek metabolizma hızının %20-50 değişen ciddi ve kalıcı şekilde azalmasına sebep olur.

2- Suyun Yerine Geçirilen İçecekler

Çay, kahve ve bitki çayları gün içerisinde sevilerek tüketilen bu içeceklerin sayısını abartmamak gerekir. Yapılan hatalardan biri, nasıl olsa çok çay veya bitki çayı içtim, yeteri kadar sıvı tüketmiş oldum düşüncesidir.

Çay ve kahve diüretiktir yani 1 bardak çay ve kahve tüketince vücuttan bir bardaktan daha fazla su atılımına sebep olur. Bitki çaylarının faydaları olduğu gibi fazla tüketilmesinde vücudun elektrolit dengesinde bozulmalara neden olur. Hiçbir içecek suyun yerine geçemez. Vücuttan toksinlerin atılmasını en iyi su sağlar.

İştah kontrolü üzerindeki tartışılamaz etkisini de unutmayın. Su tüketiminiz artıkça iştahınızın azaldığını fark edeceksiniz. En önemli etkisi vücudunuzdaki metabolik olaylarda su kullanılıldığı için su içtikçe metabolizma hızınızı artıracaktır.

3- Bir Kez Verdim, Tekrar Verebilirim

Kilo kaybetmeye başlayınca ve bir de istenilen kiloya yaklaşıldıkça artık bireyin beslenme düzenini bozmaya başlaması ilk yapılan hatalardan biridir. Nasıl olsa verdim, bir daha verebilirim cümlesiyle abartılan kaçamakların sayısı tekrardan kilo alımına neden oluyor.

Yo-Yo olarak bilinen kilo al-ver metabolizmanızın üzerinde büyük zararlara neden oluyor. Her kilo alıp vermenizde tekrardan kilo verme süreciniz 2 kat daha zor, kilo almaya yatkınlığınız 2 kat daha kolay olmaktadır. Alıp-vermelerin sayısının artması, uzun süre kişinin az beslenerek diyet yapması metabolizmasını olduğundan %20-50 arasında kalıcı olarak azalmasına neden olur.

4- Ekmek ve Türevlerini Sıfırlamak

Vücudumuz müthiş bir denge halindedir. Tüketilen besinler arasında denge ve yeterlilik olmazsa zayıflama da istediğimiz gibi olmaz. Bir anda ekmeği diyetinizden kaldırılması sağlıksız kilo kaybına neden olur. Kilo verdikçe ekmek miktarlarınız giderek azaltılmalı.

5- Etkili Spor Yaptığını Düşünmek

Bireyin kendini spor yapıyor zannetmesi bir diğer hatalardan biridir. Haftada 3 defa 20 dakika yürüyüş yaptım, alışveriş merkezinde gezdim, sabah-akşam 15 dakika egzersiz yaptım gibi daha birçok spor cümleleri. Bunlar genel olarak kan dolaşımını hızlandırır, kan şekerini dengeler ama yağ yakımı için yeterli değildir. Yağın azalmasını istiyorsanız en az 45-60 dakika aralıksız spor yapmanız gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)