Zayıflama Trendleri

Yazar Merve ErdemDiyetisyen • 25 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Zayıflama günümüzde hem fit görünüm algısı olduğu için hem de sağlıklı yaşam için istenilen bir durumdur. Yaş ilerledikçe yavaşlayan vücut sistemi, metabolizma, hücrelerin yenilenmesi kilo artımı olarak geri dönmektedir. Gıda sektöründeki rekabet, iş hayatının yoğunluğu, hayat trendleri yüzünden sürekli hazır ve paketlenmiş gıda tüketimi olmaktadır. Bunlar da aşırı kalori içeren gıdalar olduğu için kilo alımı artıyor. Aslında kilo vermek o kadar da zor bir durum değildir. Sağlıklı beslenme düzenini alışkanlık haline getirmek en güzel zayıflama yöntemidir. Kişi için bir ömür boyu en doğru yaşam şeklidir. Yeterli ve dengeli beslenerek, vücudun bazal metabolizmasının altına düşülmeden alınması gereken kaloriyi karşılayacak şekilde düzenlenen beslenme programı en etkili, en doğru zayıflama yöntemidir. Beslenme programını egzersizle desteklemek daha fit bir görünüm için doğru bir seçenek olacaktır.

Anahtar kelimeler: zayıflama,sağlıklı zayıflama, zayıflama yöntemleri

SUMMARY

Slimming is a desirable condition for healthy life as it is a perception of fit. The body system that slows down as age progresses, the metabolism, the renewal of the cells return as weight gain. Competition in the food sector is due to the intensity of business life, the trends in life, and there is always ready and packaged food consumption. These are foods that contain excess calories, so weight gain is increasing. In fact, weight loss is not that difficult. It is the best method of weight loss to make healthy eating order a habit. It is the right way of life for a person for a lifetime. The nutrition program which is prepared so as to meet the calorie that should be taken without falling below the basal metabolism of the body by feeding adequately and balanced is the most effective and the most accurate attenuation method. Exercising the nutrition program will be the right option for a more fit look.

Key words: attenuation, healthy attenuation, attenuation methods

 

 

 

 

GİRİŞ

Zayıflama yöntemleri, hemen hemen kilo problemi olan veya zayıflamak isteyen insanların hayatında belli bir dönemde ya da her döneminde yanında olduğu yegane konulardan birisidir. İnsanların genel olarak tüketime alışkın olması, şu günlerde piyasada hayır denemeyecek kadar cezbedici gıda seçeneklerinin olması, paketlenmiş gıda tüketiminin çok artması, stres, pasif hayat beraberinde fazla kiloları da getirmektedir. Öyle ki son yıllarda baş etmek zorunda olduğumuz hastalıkların en başında obezite ya da kilo sorunu vardır. Bu kilo problemi de diğer hastalıkları doğuruyor kimi zaman. Hem sağlık açısından hem sosyal hem psikolojik açıdan fazla kilo kişi için çok olumsuz bir durumdur. (1,2)

Yaş ilerledikçe yavaşlayan vücut sistemi, metabolizma, hücrelerin yenilenmesi kilo artımı olarak geri dönmektedir. Gıda sektöründeki rekabet, iş hayatının yoğunluğu, hayat trendleri yüzünden sürekli hazır ve paketlenmiş gıda tüketimi olmaktadır. Bunlar da aşırı kalori içeren gıdalar olduğu için kilo alımı artıyor. Aslında kilo vermek o kadar da zor bir durum değildir. Sağlıklı beslenme düzenini alışkanlık haline getirmek en güzel zayıflama yöntemidir. Kişi için bir ömür boyu en doğru yaşam şeklidir.(1,2)

Zayıflamak isteyen kişilerin hayatlarında yapacakları küçük değişikliklerle kilo vermelerini sağlayacak zayıflama tiyoları şu şekildedir;

 

- Yeterli ve dengeli beslenilmeli.

- Televizyonun karşısında yemek yemekten kaçınılmalı.

- Alışverişe aç karınla çıkılmamalı.

- Siyah çay ve kahve yerine yeşil çay ve bitki çayları içilmeli.

- Her gün 2 litre su tüketilmeli.

- Protein ağırlıklı beslenin hem tok tutar hem enerji verdiği unutulmamalı.

- Bol meyve ve sebze yenilmeli.

- Yemeklerde zeytinyağı tercih edilmeli.                                                                                         - Izgara,haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tüketilmeli.

- Ara öğün yapılmalı.

- Yemekleri bol bol çiğneyerek tüketilmeli.

- Hazır gıdalar, kızartmalar, şeker  tüketilmemesi gereken besinlerdir.

- Haftada en az iki öğün balık tüketilmesi sağlığa faydalıdır.

- Öğün atlamamay özen gösterilmeli.

- Aç kalarak zayıflamanın mümkün olmadığını unutulmamalı.

Bu ve bunun gibi yöntemlerle kişi sağlıklı beslenme yöntemini benimseyerek zayıflabilir. Ancak günümüzde bir an önce zayıflama çabası içinde bir çok beslenme tedavisi dışında zayıflama trendleri bulunmaktadır. Zayıflama trendlerinden çoğu yeterli ve dengeli beslenme programına uygun olmadığı için kişi hızlı kilo verip hızlı kilo almaktadır.

ZAYIFLAMA TRENDLERİ

1.      Cihazla zayıflama

2.      Bitkisel zayıflama

3.      Egzersizle zayıflama

4.      İlaçla zayıflama

5.      Kremle zayıflama

 

1.Cihazla Zayıflama

1.1.Koşu bandı ile zayıflama

1.2.Kondüsyon bisikleti ile zayıflama

1.3.Koşu bandı ile zayıflama

1.4.Lazerli ve Klasik Liposuction

1.5.Akupunktur ile zayıflama

1.6.Lazer ile zayıflama

 

1.7.Aqua Bike

Aqua bike, aqua cycle ya da spa bike gibi farklı isimle tanımlanan aletlerdir. Türkçe karşılığı su bisikleti olan aqua biking sporu özellikle fizik tedaviye ihtiyaç duyan hastalar ve bayanlar tarafından çok kullanılmaktadır.

Aqua cycling spor dallarından yüzme ve bisikletin sinerjisinden harmanlanan bir karışım sporudur. Aqua bike sporu hamilelikte alınan fazla kiloları doğum sonrasında vermek isteyenler, çeşitli eklem ve kemik rahatsızlıklarından dolayı spor yapamayanlar, obezite ile mücadele edenler, selülit şikayeti olanlar, metabolizma probleminden dolayı aşırı kilo alan hastalar, duruş bozukluğu, kondüsyon eksikliği şikayeti olanlar, terletmeyen ve yormayan spor dalı arayışında olanlar, suda olmayı çok sevenler ve hatta psikolojik rahatsızlığı olanların çok fazla ilgi duyduğu yeni bir spordur.Aqua bike aleti bazı özel yerlerde istendiği zaman tuzlu, mineralli, killi ya da termal sularda da kullanılabilmektedir. Spor yapılması esnasında suyun içinde ayaklar pedallara takılı olduğu için suda kullanılan uygun bir ayakkabı giyilmektedir.

Aqua cycling sporu orta zorluk seviyesinde 30 dakikalık bir seans sonrasında kişiye 500-600 kalori yaktırmaktadır.

 

 

1.8.Perfecte Steps ayakkabı

Perfect Steps zayıflatan ayakkabı, yürürken yerden alınan desteği azaltmakta,                     darbeleri en aza indirmekte, bütün yürüme hareketini bacak, baldır, kalça,                                      karın ve dizle  yaptırmaktadır.

 

1.9.Mezoterapi ile zayıflama

 

Mezoterapi kelime anlamı olarak mezo orta demektir. Mezo yani ortadan kasıt cildin orta tabakasına uygulanan tedavi olmasıdır. Cildin orta tabakasına kıl kadar ince uçlu iğnelerle zayıflamaya yardımcı olan ilaçlar enjekte edilir. Mezoterapi genelde iğne ile uygulansa da son zamanlarda iğnesiz mezoterapi tedavileri de bulunmaktadır. Enjekte edilen ilaçlar metabolizmayı hızlandıran, yağ yakımından sorumlu lipoz enziminin çalışmasını sağlayan, kan dolaşımını hızlandıran özelliklere sahiptir. Sağladığı bu özellikler doğrultusunda da zayıflamayı ve selülit oluşumunu azaltmayı sağlar.

Mezoterapi ile zayıflama tedavisinde kullanılan iğneler uygulandığı bölgede  acı ve ağrı           vermez. Mezoterapide kullanılan iğneler ciltte sadece küçük sinek ısırıkları şeklinde hissedilir. Mezoterapi esnasında anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Mezoterapinin etkisi 3. seansta hemen gözle görülebilir hale gelir. Mezoterapinin olası yan etkileri küçük kızarıklık ve morarmalar, alerjik durumlardan ibarettir. Mezoterapinin uygulanışı kesinlikle bir uzman tarafından olmalıdır çünkü mezoterapide enjekte edilen ilaç dozlarına ve çeşidine dikkat edilmeli ve belli zaman aralıklarında uygulanmalıdır. Yanlış uygulanan mezoterapi tedavisi kişide sorunlara neden olabilir.

 

1.10.York testi

York testi daha eski yıllarda yapılan bir zayıflama yöntemi olan gıda intolerans testinin çok daha gelişmiş versiyonudur. York testinin temeli kişinin hangi besin maddesine karşı intoleransı olduğunu göstermesidir. Yani başka bir deyişle bazı besin maddeleri çok masum gibi görünse de aslında o besin maddesi bazı kişilerin kilo almasına ya da daha ciddi hastalıkları meydana getirmesine yol açmaktadır.

Bir an durup düşündüğümüzde neden bazı kişilerin metabolizmasının daha hızlı olduğunu, neden bazı insanlar ne yerse yesin kilo almaz, neden bazı insanların cilt hastalıkları var, neden bazı kişiler su içse yarıyor, neden herkes farklı ve aynı değil, bunlara tam olarak yanıt veren bir şey bulunamamıştı. bu ve bunun gibi sorulara etkin bir şekilde cevap verebilecek olduğu düşünülüyor. Çünkü değişen besin gruplarına ait besinlerin herkeste farklı bir etkisi olmalı ki her insan birbirinden farklı olsun.

Gıda intolerans testinin gelişmiş yeni hali olan York testinin uygulanışı da parmaktan alınan birkaç damla kandan ibarettir. Parmaktan alınan bu kan ile kanın çok çeşitli gruplara ayrılmış belli sayıdaki besinlere karşı ne tepki verdiğine bakılır. Çıkan sonuca göre bazı kişilerin bazı besinlere karşı intoleransı yani o besini sindiremediği ve dolayısıyla bu besinin kişide fazla kiloya neden olduğu tespit edilir. Bazı besinlerin sindirimi ağızda başlar, bağırsaklarda çeşitli enzimler yardımıyla sindirilip kana geçer. Sindirilmeyen bazı besinler ise sindirilmeden kana geçtiği için kişinin kilo almasına neden olur. Bu arada hangi besine karşı intoleransı olduğunu yani hangi besini sindiremediğini bilmeyen kişi hayatı boyunca o besini tüketmeye devam eder ve kilo problemi hiç bitmez.

1.11.Lenf Drenaj ile zayıflama

 

Lenf damarlarının içinde renksiz bir sıvı bulunmaktadır. Bu renksiz sıvının görevi lenf damarları ile vücut içinde dolaşarak vücudun sıvı dengesini korumak, bakteri, virüs, inorganik maddeler ve atık ürünler gibi vücut için zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamak ve ölü hücrelerin, suyun ve yağların vücuttan dışarı atılmasını sağlamaktır yani bir başka deyişle vücudun taşıma ve dolaşım sistemidir. Lenf damarlarından akan lenf sıvısı insan vücudunun belirli bazı bölgelerinde bulunan lenf bezleri sayesinde süzülür. Bağışıklık sistemimizi düzenleyen, vücudumuzdaki atık maddelerden kurtulmamızı sağlayan, vücudumuzdaki fazla suyun yani ödemin dışarı atılmasını sağlayan lenf sistemimiz için geliştirilmiş lenf drenaj masajı, lenf sistemimizin düzgün, hızlı ve sağlıklı çalışması için çok önemlidir. Doğru yapılan bir lenf drenaj masajı ile lenfatik sistemimizin çalışması ve lenf akış hacminin 20 kat arttırılması teşvik edilmiş olur.

 

1.12.Karboksi Terapi İle zayıflama

 

Karbondioksit gazının uygulanması kişinin cilt altına ya da cilt içlerine küçük bir iğne yardımıyla enjeksiyon edilmesi şeklinde olmaktadır. Karbondioksit gazının ana prensibi şu şekildedir; bulunduğu yerdeki doku ya da damarları genişleterek o bölgelerde daha çok oksijenin geçmesini sağlamakta ve dolayısıyla oksijen geçişi hızlandığı için dolaşım artmakta ve tedavi konusu her ne ise iyileşmeyi ya da zayıflamayı hızlandırmaktadır.

 

1.13.Kavitasyon ile zayıflama

 

Kavitasyon anestezisiz, iz bırakmadan, ağrısız bir şekilde vücudu eritmek anlamına gelip liposuctionın risksiz bir alternatif şeklidir.  Sonuç ise yağ hücrelerinin erimesi şeklindedir.

Kavitasyon, düşük ultrason dalgalarına dayanan doğal bir olaydır. Ultrason dalgaları sıvının içinde gitgide büyüyen ve belli bir büyüklükte patlayan hava kabarcıklarını oluşturur. Etkisi en az olan ısı halindeki enerji ve etkisi en çok olan basınç dalgaları serbest kalır. Yağ tabakalarının titreşimlere direnme kapasitesi kaybolarak kavitasyon ile bu yağ hücreleri kolayca kırılır. Bu olay esnasında kas, sinir ve damar dokuları korunmaktadır. Böylece zayıflama gerçekleşmiş olur.

 

 

1.14.Radyo frekans ile zayıflama

 

Radyo frekans, elektromanyetik spektrumun radyo dalgaları içindeki elektrik ve manyetik alanların saniyedeki salınım sayısıdır (ya da dalgaları).

Radyo frekans, tek başına radyo dalgalarından, mikro dalgalardan, infrared, optik (görünür ışık), ultraviyole, x- ışınlarından gama ışınlarına kadar oluşan spektrumun içindeki elektromanyetik radyo frekansların en küçüğüdür.

Radyo frekans  enerjisini  akımı geçiren insan vücuduna uygulayarak, enerji patlaması yüzünden karşılaşılan herhangi bir direnç ısı oluşmasına neden olacaktır.

Diğer tekniklerle karşılaştırılırsa radyo frekans, lazer (ışık) enerjisinden farklılık göstermektedir. Lazer enerjisi cildin daha çok üst yüzeylerinde etkili olup, daha derin tabakalarda yağ tabakasının erimesini sağlayan ısı oluşumu zor olmaktadır. Bunun yanı sıra radyo frekans tekniğiyle cilt tabakasına zarar vermeden daha derinlerde sonuç almak mümkündür. Lazer ciltteki çizgileri, buruşukluğu ve cilt yapısını iyileştirerek üst tabakadaki kollajeni etkiler. Radyo frekans ise cildin dermis ve derialtı tabakalarını etkileyerek cildin daha derinlerine nüfuz edebilme yeteneğine sahiptir.

 

 

2.Bitkisel Zayıflama

 

2.1.Zayıflama çayı

Kilo vermek isteyen kişilerin zayıflamak için yaptıkları en önemli şey öncelikle beslenme alışkanlığını değiştirmek, sonra spor yapmaktır. Bunun yanında zayıflamaya destek olma niteliğinde, metabolizmayı hızlandıran, yağ yakımını arttıran bir takım şeyler vardır. Bunlardan birisi zayıflama çaylarını tüketmektir. Zayıflama çaylarının içeriği genelde bitkisel çaylardan ibaret olmaktadır. Zayıflama çayları hazır bir şekilde aktarlarda da bulunmaktadır. Zayıflama çayları en çok kış aylarında tüketilmektedir. Soğuk havalarda içimi çok hoş olan bitki çayları bulunmaktadır.(3)

2.2.Greyfurt ile Zayıflama

Zayıflama yöntemlerinden biri olan greyfurt ile zayıflama da kişi öğünlerinin sadece birinde istediği besini tüketip diğer öğünlerinde greyfurt ve greyfurt suyu ağırlıklı beslenmektedir.  Besin çeşitliliği sağlamadığı için zayıflamak için doğru bir yöntem değildir.(4)

 

2.3.Biberiye ile Zayıflama

Biberiye uzun yıllardan beri baharat ve medikal bitki olarak kullanılmaktadır. Almanya’da sindirimi hızlandırıcı olarak biberiyeye başvurulmaktadır. Nestle Araştırma Merkezinin fareler üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre biberiyenin kilo alımını engellediği ortaya çıkmıştır. Lipaz, vücudun yağları kıran enzimidir. Biberiye ekstraktı bu lipaz enzimini harekete geçirerek yağ hücrelerinin kırılmasını sağlar.(4)

Sağlıklı beslenme düzenini ek olarak biberiye çayı tüketimi yapılabilir.

2.4.Yabanmersini ile Zayıflama

Besin değeri oldukça yüksek olan yabanmersininin kalorisi de düşük değerlerdedir. Yabanmersini; C vitamini, potasyum ve serbest radikalleri nötralize eden antioksidanlar tarafından zengin bir bitkidir. Sindirim sistemine yardımcı olarak da görevi büyüktür. Hiçbir yağ, kolesterol ya da sodyum  içermemektedir. Yarım su bardağı yaban mersininde toplam sadece 40 kalori vardır. Bu, yabanmersininin kilo verme programında daha sağlıklı ve besin değeri yüksek bir bitki haline gelmesini sağlamaktadır.(4,5)

Diyet programlarında yabanmersinini çekinmeden kullanılabilir. Hatta tatlı krizlerinize de bir çözüm olarak tatlandırıcıyla yapılmış muhallebinin içine ilave ederek lezzetli ve hafif bir tatlı tarifi oluşturulabilir. Kalorili içeceklerin yerine hazırlayacağınız meyve kokteyllerinin ya da meyve sularının içine yaban mersinini de dahil edilebilir. Böylelikle glikoz düzeyini dengeleyen yaban mersinini tüketerek antioksidan özelliği sayesinde toksinlerden arınma sağlanabilir. Yeterli ve dengeli beslenme programında yaban mersini tüketilebilir.

2.5.Lahana ile zayıflama

Lahanın yağ yakıcı özelliği olduğu bilinmektedir. Tamamen lahana ile beslenildiği beslenme düzeni doğru bir yöntem değildir.(4)

2.6.Misutgaru otu ile zayıflama

Ender Saraç tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bir çok maddenin karışımı toz üründür.Misutgaruda bulunan maddeler arasında mısır, arpa, soya özleri, sorgum, kabuksuz pirinç, siyah pirinç, kahverengi pirinç, yapışkan pirinç ve diyet lifi vardır.Toz ürünü yoğurt, meyve suyu, süt ve suya ilave ederek tüketilmesi istenmektedir.

 

 

 

3.Egzersizle zayıflama

 

3.1.Göbek eritme yöntemleri

3.2.Göbek eritme hareketleri

3.3.Pilates

3.4.Aletli pilates

3.5.Yüzme

3.6.Jimnastik

3.7.Aerobik

 

4.İlaçla Zayıflama

 

4.1.Karnitin/ L-carnitine

 

Kilo vermenin esası fazla miktarda tüketilen besinlerin enerjiye çevrilmeyerek vücutta depolanan yağların eritilmesine dayanmaktadır. Örneğin her gün daha az besin tüketerek vücudun gerekli enerjiyi depodaki yağlardan karşılamasını sağlayarak, fiziksel hareketlerde bulunarak yağların kırılmasını sağlayarak, düşük kalorili besinler tüketerek yine yağların yakılmasını sağlamak, çeşitli yağ yakıcı ürünlerden faydalanarak, vb. Yağların yakılmasıyla ilgili piyasada çok çeşitli ürünler bulunmaktadır. Bunlardan genelde sporcular tarafından daha çok kullanılan ve zayıflatıcı etkisinin olduğu söylenen Karnitin çok kişi tarafından tüketilmektedir. Karnitin aslında vücutta bulunan bir aminoasittir. Vücutta karaciğer ve böbreklerde az bir miktar sentezlenebilen ve çok çeşitli görevleri olan bir maddedir. Bu görevlerden bazıları; kalp ve damar sistemini korumak, sinir sistemini yenilemek, alzeihmer hastalığının ilerlemesine engel olmak, tiroit hastalığından kaynaklanan semptomları azaltmak, spor antrenmanlarından kaynaklanan yorgunluğu azaltmak ve zayıflatmaktır. Karnitinin bu sayılan görevler üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileri günümüzde halen bir araştırma aşamasındadır. Sayılan rahatsızlıklarda vücutta üretilen karnitinin yeterli gelmediği durumlarda doktor kontrolü tarafından takviye alınabilmektedir. Karnitinin zayıflamayı sağlayan etkisi depolanan yağların enerjiye çevrilmesine yardımcı olması şeklinde meydana gelmektedir.(6,7)

 

 

4.2.Meksika biberi ile zayıflama

4.3.Antakya biberi

4.4.Elma Krom

4.5.Altın çilek

 

5.Kremle zayıflama

5.1.Qzone inceltici krem zayıflama

5.2. x-tra gel

 

 

SONUÇ

Gelişen teknoloji ile beraber hazır ürünlerin üretimi artmaktadır. İnsanların genel olarak zaman kısıtlamasından dolayı face-food denilen hazır gıdaların tüketimi fazla olmaktadır. Face- food gıdalar vücudun ihtiyacı olan enerjiyi basit ve dengesiz bir şekilde sunduğunu göz önünde bulundurulduğunda  insanların kilo durumunun artması kaçınılmazdır. Sağlıklı yaşam, fit bir görünüm isteyen insanlar hızlı kilo aldığı gibi hızlıda zayıflamak istemektedir. Zayıflamak için beslenme tedavisinin yerine bir çok zayıflama yöntemleri uygulanmaktadır. Geliştirilen zayıflama yöntemlerinin bir çoğu hızlı kilo vermeyi amaçladığı için vücudun sağlık durumu olumsuz etkilenir. Beslenme tedavisi dışında olan zayıflama yöntemlerinin bir kısmı tek bir besinin tüketimi ile zayıflama, bir kısmı ilaç tedavisi ile zayıflama, bir kısmı egzersizle zayıflama, bir kısmı ise cihazla zayıflamayı desteklemektedir.

Yeterli ve dengeli beslenerek,vücudun bazal metabolizmasının altına düşülmeden alınması gereken kaloriyi karşılayacak şekilde düzenlenen beslenme programı en etkili, en doğru zayıflama yöntemidir. Beslenme programını egzersizle desteklemek daha fit bir görünüm için doğru bir seçenek olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)