Zayıflamak İstiyorum

Yazar Nesrin Eriş • 18 Ocak 2016 • Yorumlar:

Bir diyet programına başlıyorsunuz. Artık kilo vermeyi kesin kafanıza koydunuz. Çok isteklisiniz. Diyete başladınız. Ancak aradan günler geçti ve diyetinizi hiç bozmadığınız halde hiç kilo veremediniz. Sinirleriniz bozuluyor. Kendinize güveniniz azalıyor ve ben neden kilo veremiyorum, diye isyan etmeye başlıyorsunuz.

Bir başka örneğe bakalım: Yine aynı istek ve motivasyonla diyete başladınız. Ama bir türlü diyeti hiç bozmadan günün sonunu getiremiyorsunuz. Mutlaka bir sebepten dolayı diyetiniz bozuyorsunuz. Her zamanda diyeti bozmanızla ilgili size göre haklı bahaneleriniz var. Hafif bir sabah kahvaltısından sonra akşama kadar hiçbir şey yemeden durabiliyorsunuz. Ama şaşılacak şekilde akşam bir türlü kendinize hâkim olamıyorsunuz. Bir yiyeceğinize, beş yiyorsunuz. Sürekli açsınız. Yemezseniz sinirleriniz bozulabiliyor. Artık iradesiz, kendine hâkim olamayan bir insan olduğunuza kesinlikle karar verdiniz.

Bütün bunlar bazen kilo vermek için boşa kürek çekmekten ileri gidemeyebilir. Çünkü eğer önemli bir metabolik probleminiz var ise ne kadar diyet yaparsanız yapın kilo veremeyeceğiniz gibi, bu durum sürekli açlık hissedip yemek yemenizi de sağlayabilir. Asıl önemli sorun, sizin bir metabolik probleminiz olup olmadığını anlayamayacak aşamada olmanızdır. Sağlığınızla ilgili her şey normaldir. Bütün kan sonuçlarınız normaldir, doktorunuz çok sağlıklı bir birey olduğunuzu söylemektedir. Yani şüphelenecek bir şey olmadığı gibi siz de bütün bunların iradenizle ilgili olduğuna inanırsınız. Diğer yandan istemesem yemiyorum, mutlaka yemek yememe neden olacak bir bahane çıkıyor, diye düşünürsünüz.

Gelelim asıl söylemek istediğimize: Şu an zayıflama merkezlerine başvuran insanlar bu şikâyetlerle geliyor ve en önemli sorun da bu şikâyetlerine devam ederek programlarını bitirip gidiyorlar. Sonrasında ise bildiğimiz tablo hızlı bir şekilde gelişiyor: Kiloları fazlasıyla ya da aynen yerine geliyor. Kilo verdiği süreç içinde de ne kadar yardım alırsa alsın gerçekten çok zorlanıyor.

Önemli olan bir diyet programına başlarken gerçekten nasıl bir yöntem izleyeceğinizin belirlenmiş olmasıdır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)