Zihni Eğitmek

Yazar Gözde ŞenocakPsikolog • 9 Eylül 2021 • Yorumlar:

Duygu ve düşüncelerimizin birer gözlemcisi olmak ne demektir?

Eğer gözlemleyen kişi bensem düşünme işini kim yapıyor diye sorabiliriz..

Düşüncelerimizi istediğimiz zaman amaçlı olarak devreye sokabilmemize rağmen çoğu zaman istem dışı oluştuklarına tanık oluruz. Aklımıza birden bir düşünce gelebilir veya kendimizi farkında olmadan düşünceler içinde kaybolmuşken bulabiliriz. Uzaklaşmak, bastırmak veya tümüyle durdurmak istediğimiz düşünceler de çoğu zaman isteğimiz dışında aklımıza gelirler. Zihnimizi ve düşünce akışımızı kontrol edebildiğimizi düşünmek her ne kadar çekici bir fikir olsa da ne yazıkki bu böyle değildir. Eğer bu mümkün olsaydı, uzun zamandır bize önerildiği gibi sadece 'olumlu' düşünür ve hiç strese girmezdik.

Düşünmek zihnimizin değiştirilmez temel özelliğidir. Her nasıl 'işlek yol' örneğinde ki yol arabalar için varsa, zihin de duygu ve düşünceleri deneyimlemek için vardır. Düşüncelerin hepsi kötü değildir. Ancak düşüncelerimizle nasıl bir ilişki kuracağımızı bilmek çok önemlidir.

 

 Zihnimiz isteğimiz dışında düşünceler üretmesine rağmen zihnimizin kölesi olmak zorunda değiliz. Eğer zihnimizi yönlendirebiliyor ve onu olumlu yönde kullanabiliyorsak bu bir sorun değildir. 

 

Meditasyon, düşünceleri durdurmak veya zihnimizi kontrol etmek için yaptığımız bir şey değildir. Tam tersine, geri adım atıp kontrolü bırakmak, dikkatimizi pasif bir şekilde istediğimiz yönde odaklamayı öğrenmek ve eş zamanlı olarak zihnin kendi doğal farkındalığında kalmasına izin vermek hedeflenir.

 

Meditasyon öğrenilebir bir beceridir ve pratik edilerek zamanla ustalaşmak mümkündür. Zihnimizle mücadele etmenin ne kadar acı verici olabileceğini hepimiz deneyimlemişizdir. Meditasyon, sonsuz, verimsiz ve çoğu zaman stres verici

düşünce seli içinde sürüklenmeye mahkum olmadığımızı, düşüncelerimizle farklı bir ilişki kurarak onları farklı bir şekilde deneyimlemenin mümkün olduğunu bize öğretir. 

 

Yaşamımızda deneyimlediğimiz herşeyi zihnimizin belirlediğini düşünürsek eğer, tıpkı sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için kaslarımızı çalıştırmamız gerektiği gibi, sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilmek için de zihnimizi eğitmeye zaman harcamamız çok önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gözde Şenocak Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)