Zirkonyum Destekli Dişler

Yazar Ahmet KiğılıDiş Hekimi • 12 Eylül 2016 • Yorumlar:

Uzun yıllardır porselen  dişlerin alt yapılarına destek amacı ile değişik metaller kullanılmış ancak metallerin ışık geçirgenliğinin olmaması yada ağırlıkları nedeni ile gerekli olan estetik,doğallık ve konfor tam olarak sağlanamamıştır. Uzun yıllar değersiz metal alt yapılar dişetinde renklenmeye yada metal allerjisi olan hastalarda dişeti ve yumuşak doku problemlerine neden olmuştur. Bu nedenle endüstriyel alanda kullanılan diğer maddelerin dişhekimliğinde kullanılıp kullanılamayacağı yıllarca laboratuar ortamlarında denenmiştir.


Dişhekimliği fonksiyon ve sağlamlığın yanında ışık geçirgenliği ile doğal görüntü veren değerli maddelerin kullanımına yönelmiştir.


İsmini Arapça ve Farsçada altın rengi anlamına gelen Zargun kelimesinden alan Zirkonyum oksit Diş hekimliğinde Zirkon olarak yer bulmuştur. Opak ve beyaz bir yapıya sahip olan Zirkon ışık geçirgenliğiyle aranır özellikleri karşılamıştır.
Estetik ve protetik tedavilerde son dönemde geliştirilen Zirkon gibi doku dostu, yüksek dirençli, renk bütünlüğünü tamamlayan, alerjik reaksiyonlara sebep vermeyen, sıcak soğuk hassasiyeti yok eden,  bir üründür.


Zirkonyum destekli bu estetik materyaller yaklaşık 20-25 yıl once dişhekimliğinde uygulanmaya başlamış,günümüzde ise yapılan porselen uygulamalarda çok fazla kullanılır hale gelmiştir.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)