Zirkonyum Diş Nedir?

Yazar Özlem ÖzcanDiş Hekimi • 16 Kasım 2020 • Yorumlar:

Klasik kuron köprü dediğimiz dişe yapıştırılan protezlerde, öncelikle porselene destek olacak ve darbelere karşı kırılmasını engelleyecek bir metal destek yapılır ve üzerine porselen işlenir. Zirkonyum ile yapılan kuron veya köprü protezde bu metal alt yapının yerine beyaz renkli ve direnci metal kadar olmasa da oldukça yüksek dirençli olan zirkonyum alaşımı kullanılmaktadır. İşte bu alt yapıda metal yerine zirkonyum alaşım kullanılan dişlere zirkonyum diş denilmektedir. Zirkonyum oldukça dayanıklı bir alaşım olduğu için ön bölge yanı sıra arka bölge kuron köprülerde de kullanılmaktadır.

Zirkonyum dişin yapım aşamaları nelerdir?

Zirkonyum diş kaplaması metal destekli kaplama gibi dişin tüm yüzeyini örtmektedir. Bu sebeple öncelikle klasik kaplamada olduğu gibi diş anestezi altında tüm yüzlerinden belli oranda küçültülür. Ağız içi hazırlığı bittikten sonra ölçü ve gerekli tüm kayıtlar alınarak bilgisayar sistemine aktarılır. Bilgisayar sistemine aktarılan bu kayıtlara göre blok şeklindeki zirkonyumlar 3 boyutlu makinelerde hazırlanır. Dişe uyumu prova ile kontrol edilen zirkonyum alt yapıda bir problem yok ise bir sonraki aşama olan porselen yapımına geçilir. Porselen tabakalar halinde zirkonyum alt yapının üzerine işlenir. Ağızda porselen ile de prova yapılır ve cila ile zirkonyum destekli porselen diş hazırlığı bitmiş olur, kalıcı olarak dişe yapıştırıldıktan sonra rahatlıkla yeme içme işlemi gerçekleştirilebilir.

Hangi durumlarda Zirkonyum diş tercih edilmektedir?

Zirkonyum diş hem estetiğin hemde dayanıklılığın gerekli olduğu durumlarda kullanılır. Bu sebeple ön bölge dişlerinde diş eksikliği var ise tam seramik kuron veya laminate veneer yerine zirkonyum kaplama tercih edilir. Arka bölge köprülerde kaplama veya çok uzun olmayan köprülerde de zirkonyum diş kullanılabilmektedir. Ayrıca estetiğin önemli olduğu bölgelerde ve implant üstü protezlerde de zirkonyum tercih edilebilmekte.

Hangi durumlarda Zirkonyum tercih edilmemektedir ?

Zirkonyum günümüzde neredeyse bir çok yerde kullanılmaktadır. Fakat çok uzun gövdeli köprülerde kırılma ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Ön bölgelerde kişinin tüm dişleri mevcut ise ve estetik amaçlı bir gülüş tasarımı yapılıyorsa burada dişin durumuna göre daha estetik olan laimane veneer veya tam seramik kuronlar tercih edilmelidir. Zirkonyum ön bölgede dişlerin eksik olduğu durumlarda veya hastanın kapanış ve çiğneme alışkanlıklarına bağlı olarak laminate ve tam seramik protezleri kullanmasının dayanıklılık anlamında (kırılma ihtimali) sorun olacağı düşünülen durumlarda tercih edilir.

 

Beyaz renkte olduğu için metal destekli porselenlerde zamanla oluşan diş dişeti birleşim yerindeki gri görünüm oluşmaz.

Oldukça dirençli bir yapıya sahiptir.

Isı geçirgenliği çok az olduğundan dişte hassasiyete sebep olmaz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)