Zirkonyum Restorasyonlar

Yazar Burcu Buğurman YalımDiş Hekimi • 16 Kasım 2018 • Yorumlar:

Günümüzde dişlerin kuronla kaplanmasında uzun yıllardır kullanılan metal destekli porselenler yerini artık zirkonyum alt yapılı porselenlere bırakmaktadırlar.

Zirkonyum, ışık geçiren ve metalden daha sağlam bir malzemedir. Işık geçirdiği için alttaki dişin orjinal rengini yansıtır. Bu, gerçek dişe bire bir benzeyen bir görüntü ortaya çıkartır ve estetik olarak çok iyi sonuçlar alınır. Zirkonyum, diş etiyle de uyumlu (biyouyumlu) bir malzemedir. Yapılan araştırmalar, diş eti ile zirkon arasında bir bağlanma olduğunu göstermiştir. Bu, diş eti ile kaplama arasındaki uyumun daha iyi olmasını sağlar hem daha güzel bir estetik görüntü oluşur hem de metal destekli kaplamaların aksine dişetinde problem veya alerjik bir probleme kesinlikle neden olmazlar.

Zirkonyum alt yapılı porselenlerde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenler hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal ve estetiktirler, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar dirençlidirler. Bu nedenle zirkonyum esaslı porselenler ön ve arka dişlerde tercih edilebilirler.

Zirkonyum restorasyonlar nerelerde kullanılır?

Daha çok estetik amaçlı olarak, beyazlatma gibi metotlarla sonuca ulaşılamayan ileri derecedeki renkleşmelerde, kalıtsal yapı renkleşmelerin tedavisinde, ortodontik tedavinin tercih edilmediği diastema gibi ayrık veya az çapraşık, dönük dişlerde, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında, arka grup dişlerde köprü veya kaplama olarak, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini düzenlemekte kullanılabilir.

Neden Zirkonyum Porselenler Tercih Edilir?

  • Zirkonyum esaslı porselenlerin ışık geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerle tam bir uyum sağlanabilmektedir. Bu sayede mükemmel bir estetik sonuç elde edilebilmektedir.

  • Dişeti uyumu çok iyidir. 

  • %99 doku dostu bir materyal olduğu için alerjik değildir.

  • Isı yalıtma özelliği çok iyi olduğu için uygulanan dişlerde sıcak/soğuk hassasiyeti oluşmaz.

  • 900 -1200 mega paskallık yüksek dirençleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de güvenle kullanılabilirler. Bu kadar güçlü olmasıyla birlikte ışığı geçirecek kadar da zarif ve estetiktirler.

  • Alttan gelen diş rengini maskeleyebilme özelliğine sahip olduğu için çok koyu renkli dişlerde bile istenilen sonuçlar elde edilebilmektedir.

  • Oldukça hassas bir çalışma ile üretildiklerinden kesilmiş diş yüzeyine birebir uyum gösterirler. Bu sayede zirkonyum porselen ile diş arasında bakterilerin sızabileceği bir aralık kalmadığı için aradan çürük oluşumuna izin vermez.

  • Ağızda tat alma duyusunda bozukluğa, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna neden olmayan sağlıklı materyallerdir.

  • Hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Burcu Buğurman Yalım Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)