Zirkonyum

Yazar Ruhengiz EfendiyevaDiş Hekimi • 26 Nisan 2017 • Yorumlar:

Zirkonyum Nedir?

Zirkonyum (zirkon, zirkonia) 18.yy'da keşfedilmiş bir tür metaldir. Uzay sanayiinden, askeriyeye kadar bir çok alanda kullanılır. En büyük özelliği korozyona uğramadığı için bir çok alanda tercih edilen bir metal türüdür. Renginin beyaz olması ve ışığı geçirgen olması nedeni ile diş hekimliğinde, seramik kuronların altında altyapı malzemesi olarak kullanılır.

Kimlere uygulanabilir?

Zirkon seramik kuronlar herkese uygulanabilir. Zirkon'un herhangi bir alerji özelliği bulunmadığı için kullanım alanı geniştir. Herhangi bir yaş aralığı yoktur. Zirkonların vücuda herhangi bir zararı yoktur. Doku dostu malzemelerdir. Zirkon seramik tedavisi 5 günde tamamlanabilir.

Avantajları nelerdir?

Zirkon kuronların diğer metal destekli kuronlara göre üstünlüğü fazladır. Zirkonlar beyaz renkli ve yarı şeffaf oldukları için ışığı geçirirler. Işık geçirgenliği doğal dişe en yakın olduğundan doğal dişin estetiğine ulaşırlar. Metal destekli kuronlarda bu durum söz konusu değildir. Zirkonlar korozyona uğramazlar böylece ağızda renk değişikliği veya metalik tat bırakmazlar. Metal destekli kuronlar ağızda korozyona uğrarlar.

Olumsuz etkisi var mı?

Zirkon kuronların korozyona uğramadıkları için dişetinde herhangi bir enfeksiyona sebep olmazlar. Eğer hasta ağzı hijyenine dikkat ediyorsa dişetinde sıkıntı yaratmazlar. Bazen kanal tedavisi olmuş dişler ağızda renk değiştirirler. Zirkon doğallığını kaybetmeden bu renkleşmeyi gizler. Bu durumlarda renk değişikliği ince diş eti altında görülür. Bu durumda zirkon kuronlardan değil dişin kendi renk değişikliğinden kaynaklanır.

İmplant'a uygulanabilir mi?

İmplantların üzerine zirkon seramik kuronlar uygulanabilir. İmplantın maddesi olan titanyum ile herhangi bir etkileşim göstermezler.

Kimler Yaptırmalı?

Her hastaya implant yapılamaz. Bazen hiç implant yapmamak daha doğrudur. Genel sağlık durumu bozuk kişilere, kötü alışkanlıklara sahip kişilere, çene kemiği yapısı uygun olmayan kişilere, implant uygulanması doğru olmayacaktır.
 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)