10 maddede göz altı “ışık” dolgusu ile ilgili bilmeniz gerekenler

Burun dolgusu son zamanlarda en çok talep edilen estetik girişimlerden birisi haline geldi. Gerçi yazın gelişi ilkbahardan belliydi. Rinoplasti (burun estetiği ameliyatı) uzunca bir süredir ülkemizde en çok yapılan estetik ameliyat. Ameliyatsız estetik rüzgarının belki de en sert estiği bu günlerde burun estetiğinin ameliyatsız müdahalelerden nasibini almaması zaten beklenemezdi! İşte buruna dolgu uygulaması ile bilmeniz gereken en önemli konular;

1. “Dolgu” derken tam olarak neyin kastedildiğini iyi bilmelisiniz.
“Dolgu” insan vücuduna hacim kazandırmak amacıyla enjekte edilen maddelerin “genel” adıdır. İnsan vücuduna enjekte edilmek üzere onaylı, tıbbi kullanımda olan pek çok farklı dolgu tipi var. Bunların içerisinde uzak ara en sık kullanılanı “Hyalüronik Asit (HA)” adı verilen insan eklemlerinde doğal olarak bulunan bir çeşit şeker jölesi. HA dışında kollajen, polyglaktin/polylaktat, kalsiyum hydroxyapatit gibi pek çok farklı madde tıbbi kullanımda. Bir de tıbbi kullanımda olmayan ve merdiven altında yapılan zeytinyağından, vazeline, pencere silikonundan saç jölesine kadar bir sürü farklı madde var.
En yaygın olarak kullandığımız HA dolguların bile yüzlerce farklı tipi var. Her dolgu değişik sertlik, akışkanlık, kalıcılık, kimyasal bağ özelliği gösteriyor. Yani en iyi dolgu markasının HA içeren her dolgusunu alıp buruna yapamazsınız. O nedenle burnunuza enjekte edilecek olan dolgunun barkodlu kimlik kartının bir örneğini mutlaka alın ve saklayın.

2. Buruna dolgu uygulaması F.D.A. tarafından onaylanmamıştır.
Herhangi bir maddenin tıbbi amaçlı olarak kullanılabilmesi için FDA, Avrupa Standartlar Enstitüsü, T.C. Sağlık Bakanlığı gibi yetkili makamları tarafından detaylıca incelenmesi, onaylanması ve piyasaya sürüldükten sonra da denetlenmesi gerekiyor. Ne kadar çok kurum onay veriyorsa bir ilaç veya tıbbi cihaz o kadar güvenlidir diyebiliriz. Amerikan FDA kurumunun henüz hiçbir dolgu maddesinin buruna enjeksiyonu için izin vermediğini bilmekte fayda var. ABD’de buruna dolgu yapılmıyor mu elbette yapılıyor. Ancak buna “off label”, yani “etikette olmayan” kullanım şekli deniyor. Eğer başınıza herhangi bir komplikasyon gelirse geri dönüp vay ben bilmedim, ben duymadım diyemiyorsunuz. Öte yandan bizim literatürümüzdeki verilere göre burun derisi altına uygulama yüzün diğer kısımlarındaki uygulamalara benzer risk profiline sahip gibi görünüyor.

3. Burun dolgusu için ideal hasta olduğunuzdan emin olun.
Burun dolgusu için ideal hasta burun kemerinin alın ile burun bileşkesinden değil de daha aşağıdan başladığı bireylerdir diyebiliriz. Bu tip burunlarda burnun sırtının alınla birleştiği üst kısmı yapısal olarak alçak olduğu için diğer kısımlar sanki fazla yüksekmiş, kemerliymiş gibi görünürler. Burun sırtının alçak olduğu yeri dolgu ile yükseltmek kemerli görünümü ortadan kaldırarak daha düz bir burun sırtı illüzyonu yaratabilir.

4. Hızlı, etkili ve kısa sürede iyileşen bir tıbbi girişimdir.
İdeal hasta grubunda uygulama 5-10 dakikalık, çok az ağrılı bir işlemdir. İşlem sonrası anında sosyal hayata geri dönülebilir. Düzelme anında görünür. İşlem sonrasında dolgu uygulanan bölgeye gözlük basısı olması tercih edilmez. Uygulama sonrası ilk 4-5 gün uygulama bölgesi ödeme bağlı olarak final halinden daha şiş görünebilir ve ortalama 14 gün civarında final hali ortaya çıkar. Tipik olarak bu noktada gerekli görülürse ek dozlar ve rötuşlar yapılabilir.

5. Uygulamayı yapacak olan hekimin burun estetiği konusunda uzman olduğundan emin olun.
Burun estetiği bir bütündür. Hastayı burun estetiği açısından değerlendiren kişinin ameliyatsız uygulamalar kadar ameliyatlar konusunda da tecrübe sahibi olması oldukça önemli bir konudur. Sadece her iki alanda da tecrübe sahibi bir hekim size seçenekleri doğru ve tarafsız bir biçimde aktarabilir. Tıp diploması olan ve eline iğneyi alan herkes Türkiye’de buruna dolgu uygulaması yapabilir. İğneyi tutan elin birkaç yüz tane burun ameliyatı da yapmış olması size hiç bir şey kaybettirmeyecektir.

6. Dolgu burnunuzu büyütecektir.
Dolgu adı üzerinde burnunuzu dolduracak yani büyütecektir. Pek çok hasta burun dolgusu istiyorum derken burnun büyümeden şekilleneceğini hayal eder. Benim gözlemin Türk hastaların daha küçük burunları daha çok arzuladıkları ve burundaki hacim artışını çok iyi tolere etmedikleri yönünde. Bu nedenle uygulama sonrasında daha büyük bir buruna sahip olmanın hoşunuza gidip gitmeyeceği üzerine biraz düşünmenizde fayda var.

7. Dolgu ile “yumuşak konturlar” elde edebiliyoruz.
Dolgu maddeleri bir enjektörün içerisinden akarak geçebilecek kadar yumuşak kıvamlı olmak zorundalar. Fiziksel olarak bu denli yumuşak bir materyal ile sert konturlar ve açılar elde etmek maalesef pek mümkün değil. Burun estetiğinde bazı alanlarda kıkırdak yapının yüzeydeki deriyi açılandırması, keskin hatlar ve “definisyon” estetik açıdan oldukça önemlidir. Bu sebeple burun ucuna dolgu uygularken burun ucuna karakter kazandıran kıvrımların kaybolmamasına özen göstermekte fayda var.

8. Dolgu ile ameliyat sonrası ortaya çıkan minör pürüzler kamufle edilebilir.
Rinoplasti ameliyatı sonrası ortaya çıkan ve bir ameliyat daha olmaya değmeyecek kadar minör bazı pürüzleri gidermek için dolgu uygulaması yapılabilir. En sık uygulama alanları kanatlar arasındaki milimetrik seviye farklarının giderilmesi, burun sırtındaki noktasal çökmelerin veya kemik kırk hatlarının kamufle edilmesi olarak sıralanabilir.

9. Dolgu uygulaması ile revizyon ameliyatını bir süre erteleyebilirsiniz.
Diyelim ki başarısız bir burun ameliyatı geçirdiniz ve de sonuçtan memnun değilsiniz ancak bir ameliyata daha hazır değilsiniz. Bu durumda dolgu ile geçici olarak burun konturu düzeltilebilir ve revizyon ameliyatına kadar geçen sürede psikolojik ve sosyal açıdan daha rahat edebilirsiniz.

10. Dolgunun etkisi geçicidir.
Burunda sakın ama sakın kalıcı dolgu materyallerine (silikon vb.) yanaşmayın. Kullanılan dolgu materyallerinin büyük bir çoğunluğu ilk 1 yıl içerisinde vücut tarafından emilecek ve etkisi ortadan kaybolacaktır. Bu nedenle sonucu idame ettirebilmek için 1 yıl sonra ve tekrarlayan her yıl işlemin yeniden tekrarlanması gerekeceğini göz önünde bulundurmanızda fayda var. Çoğu hasta bir iki uygulamadan sonra “bu böyle ne kadar devam edecek ki diye düşünüp” daha kalıcı bir çözüm olan rinoplasti ameliyatına yöneliyor.

11. Buruna dolgu uygulamasının ciddi komplikasyonları vardır.
Burun dolgusu tıbbi bir girişimdir ve tüm tıbbi girişimler gibi kendine has bazı komplikasyonları vardır. Burunda en önemli komplikasyonlar deri kayıpları ve körlük olmakla birlikte çok şükür bu vahim komplikasyonlar oldukça nadir görülmektedir.

12. Burun dolgusu rinoplasti ameliyatının yerini tutmaz.
Burun dolgusu iyi yapılmış bir rinoplastinin yerini asla tutmaz. Dolgu uygulamasının burun nefes alma fonksiyonu üzerine neredeyse hiçbir kalıcı etkisi yoktur. Rinoplasti ile başarılabileceklerin yanında dolgu ile elde edilebilecek olanlar çok çok sınırlı kalmaktadır. Rinoplasti ameliyatına ihtiyacı olan bir hastanın sırf ameliyattan korkuyor olması onu burun dolgusu için iyi bir aday haline getirmez. Benzer biçimde burun dolgusu ile burunda geçici olarak hoşnut olunan bir şeklin elde edilmesi burun ameliyatının hala uzun vadede en makul seçenek olduğu gerçeğini değiştirmez.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ozan Bitik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)