2. Düzey Ultrason: 20. Hafta Anatomi Taraması

Sabırsızlıkla beklenen randevu

Detaylı ultrason sırasında ne duyacağınızın belirsizliği kaygı veya gerginliğe neden olsa da ultrason taramasını bebeğinizin normal geliştiğinden emin olmak için bir fırsat olarak düşünmek sizi rahatlatabilir. Ayrıca, bebeğinizin doğumdan önce nasıl göründüğüne göz atmak için de mükemmel bir fırsat.

3D/5D görüntüler

Tipik olarak, ultrason cihazı tarafından üretilen görüntüleri hem siz hem de size refakat eden (eşiniz veya aile bireylerinden biri) büyük ekranda eş zamanlı olarak göreceksiniz. Görüntüler üzerinde ölçümler yapılıp kaydedilecek ve size hatıra olarak tutmanız gereken bazı çıktılar ve tüm görüntülerin bulunduğu bir disk verilecek. 

Bebeğin cinsiyeti 

Hamileliğinizin detaylı ultrason yapılacak haftası bebeğinizin cinsiyetinin net olarak görünür olacağı zamana karşılık gelir. Bazı ebeveynler için doktorun bebeğin cinsiyetini söylediği an tüm ultrason seansının dört gözle beklenen, en heyecan verici anıdır. 

Görüntülerin kaydedilmesi 

Bazı hastaneler veya klinikler, ultrason seansını cep telefonu ya da başka bir kayıt cihazıyla kaydetmenize izin verir. Ancak kurallar doktordan doktora değişir. Kayıt yapıp yapamayacağınızı randevunuzdan önce sormanız en iyisidir. 

Bebeğinizin doğduktan sonra nasıl görüneceği konusunda size fikir veren bir görüntüye sahip olma ihtimali heyecan verici olsa da kaliteli 3D fotoğraflar elde etmenin zor olabileceğini unutmayın. 

2.düzey ultrasondan beklentimiz ne olmalı? 

Ayrıntılı anatomi ultrasonunun gebeliğin 18-22 haftaları arasında yapılması önerilir. Detaylı ultrason, renkli dopler bazen de 3 boyutlu ultrason olarak da adlandırılan bu görüntülemenin amacı, bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi toplamaktır. Gebeliğin önceki haftalarında yapılan ultrason değerlendirmelerinden daha uzun sürmesi ve özellikli olması nedeni ile, anne-baba adaylarının sonucunu yoğun stres ve heyecanla bekledikleri bir testtir. Ancak, test hakkında bilgilendirme ve değerlendirme boyunca ebeveyn adayları ile etkileşimde bulunulması stresi önemli derecede azaltır.  

Nelere bakılır? 

Herhangi bir özel yüksek riskli sorun haricinde, aşağıdaki alanlar doğum kusurlarını ve diğer fetal anomalileri dışlamak için incelenir: 

• Beynin değerlendirilmesi  

(ventriküller, serebellum, korpus  kallozum ve diğer anahtar yapılar  dahil) 

• Boyun (ense kıvrım kalınlığı dahil) • Yüz yapıları (damak, gözler, burun,  dudaklar ve kulaklar) 

• Ayrıntılı kalp ve akciğer anatomisi • Omurga ve kaburgalar 

• Karın içi organlar (mide bağırsaklar,  dalak, karaciğer, safra kesesi) ve  karın duvarı 

• Uzuvlar ve parmaklar 

• Cinsel organlar (eğer görünürse,  fetal cinsiyeti belirleyebilir) 

• İçindeki damarlar ve fetus karnına  giriş yeri dahil göbek kordonu 

• Plasenta yapısı ve yeri 

• Rahim boynu uzunluğu 

• Fetusun rahim içindeki pozisyonu ve  hareketliliği 

• Amnion sıvısı miktarı 

Çoğul gebelik durumunda, her bir fetus  için ayrı tarama yapılacaktır.

Ne zaman ve nasıl yapılır? 

Taramaya başlamadan ultrason masasına sırt üstü (bazen sol tarafınıza hafif eğimli) uzanırsınız. Ardından, karnınıza bir miktar ultrason jeli (rahat etmeniz için ısıtılmış) sürülür. Doktor, ultrason probunu (insan kulağının duyamayacağı frekansta ses dalgaları oluşturan, bebeğin vücut dokularına çarpıp yansıyan bu ses dalgalarını yakalayıp ekranda ultrason görüntülerini oluşturulması için bilgisayara gönderen araç) karnınız üzerinde bastırarak hareket ettirir. Bu sırada karnınızda baskı hissedeceksiniz, ancak bunun size ya da bebeğinize bir zararı olmaz. 

Ultrason sırasında fetus boyutları ve anatomisi değerlendirilir. Tarama, başlangıçtan bitişe yaklaşık 45-75 dakika sürer ve değerlendirme raporunu aynı gün alırsınız. Bebeğinizin gelişiminin normal olduğundan emin olmak için boyutları aynı gebelik haftasında olan diğer bebeklere kıyaslanır. 

Hamileliğinizin 18-22 haftaları arasında bebeğiniz, doktorunuzun anatomi taraması yoluyla organlarını ve uzuvlarını ayrıntılı görebilmesi için yeterince büyük olacaktır. Sorunsuz devam edecek gebelik sürecinizin sağlıklı bir doğumla sonuçlanmasını dilerim. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cengiz Sağıroğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)