2020’ye Veda…

Yazar Elif Gizem TürselPsikolog • 6 Ocak 2021 • Yorumlar:

Oldukça zor geçen bir yıla, 2020’ye veda ettik. Bu yılın gündemi o kadar yoğundu ki sanki 5 yılı bir arada yaşadık.

Bu yıl çoğumuzun hayatındaki en garip yıldı… Doğal afetler, Covid-19, sağlık endişemiz, karantina uygulamaları, sevdiklerimizden uzak kalmak…

İlk anda, 2020 ile ilgili sadece olumsuz şeyleri hatırlayacakmışız gibi geliyor. Zihnimiz filtrelemeyi sever çünkü bu işini kolaylaştırır. O nedenle bazılarımız olumsuz olayları daha kolay hatırlıyor olabiliriz, zihin filtremizin eğilimi o yöndedir. 2020 de bu konuda bol malzemeli geçti.

Ama sanki bu da hem 2020'ye hem de kendimize haksızlık çünkü birkaç güzel şey de oldu bu yıl. Ben bu yılı bitirirken hatıralarımı otomatik pilota emanet etmek istemiyorum. Onun yerine biraz çaba harcayarak kazandıklarımı da hatırlamak istiyorum. Sizi de buna davet ediyorum.

2020 bana neler kattı?

En başında, ortak insanlık hali dediğimiz şeyin gerçekten var olduğunu, kağıt üstünde bir terim olmadığını anladım. Bu yıl hepimiz sağlığımız için endişelendik, sevdiklerimiz adına korktuk. Hepimiz bu korkuyla baş etmeye çalıştık, yalnız değildik.

Sonra, koronavirüs nedeniyle eve kapandık, kısıtlandık belki de ama eğitimlerin de online platforma taşınması bir fırsat oldu benim için. Çok uzun zamandır almak istediğim ama hep mesafeler nedeniyle ertelendiğim mindfulness (bilinçli farkındalık) eğitimini online olarak alabildim ve bu hayatım boyunca attığım en iyi adımlardan biriydi. Webinarların, canlı yayınların birçoğunu takip etme fırsatım oldu.

Aslında doğayı ne kadar sevdiğimi ve dahası ne kadar ihtiyaç duyduğumu anladım. İlk karantinalarda sokakta kimse olmayınca kuşların sesini duyabilmek ne güzel gelmişti...

Ve yine doğayla zincirleme bağlantılı olduğumuzu anladım, zaten biliyordum ama “anladım”. Kendi payıma elimden geleni yapmak için dikkatli olmaya başladım.

Siz de düşündüğünüzde bir sürü şey bulabilirsiniz.

Takvimler yapay kavramlar, bir günde bir yıl değiştiriyoruz, her şey yenileniyormuş gibi geliyor. Aslında sadece dündü, sonra yarın var. Değişen takvim değil, biziz. Umudumuz, motivasyonumuz, çabamız değişiyor. Bunun için bazen yeni yıl gibi bir araca ihtiyaç duyabiliyoruz, bazen de başka şeylere.

Yeni yılda eskisinin bazı sıkıntıları devam etse de elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz.  

Umarım 2021 sağlıkla ilgili güzel haberler getirir, herkes için mutlu ve huzurlu bir yıl olur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)