3-6 Yaş Çocuğunda Uyku Rutini OLuşturmak

Yazar Merve Özparlak Sayaca • 29 Nisan 2024 • Yorumlar:

Çocukların fiziksel ve bilişsel olarak büyüme ve olgunlaşmasında uykunun çok önemli bir yeri vardır. Bu yüzden de çocuklarda uyku rutini oluşturmak, yeterli uyku almalarını sağlamak birçok anne babanın ortak kaygısıdır. Özellikle okul döneminde bazı aileler için uyku saati kabusa dönebilmekte, ebeveyn ve çocuklar arasında inatlaşmalar yaşanabilmektedir. Uyku saatlerini düzene sokacak, uyuma zamanı geldiğinde de aile içi huzuru bozulmamasına yardımcı olacak bir kaç öneri;

*Uykudan önce kaliteli vakit geçirin,

Okul dönüşü anne babanın işten eve gelme saati, yemek ve günlük işler derken yatma saati geldiğinde çocuk anne ya da baba ile özel paylaşım yapamadan uykuya gitmek durumunda kalır. Böyle bir durumda kalan çocuk anne babanın ilgisini çekebildiği zaman dilimlerini mümkün olduğunca uzatarak diğer zamanları telafi etmeye çalışır. Anne ve babanın ayrı ayrı ya da birlikte kısa süre de olsa çocukla oyun oynaması, resim-boyama gibi etkinlikler yapması çocuğu anne baba iletişimi anlamında doyuracağı için uykuya geçiş sürecini kolaylaştıracaktır.

*Uyku öncesinde sakin oyun ve oyuncakları tercih etmesini sağlayın; 

Tüm gününü okulda geçiren çocuk eve geldiğinde biraz sakin oyunlar oynayıp ev ve aile  özlemini giderdiğinde yeniden enerjik hale gelir ve yatma zamanı yaklaştığında en hareketli  oyunlarını oynamaya başlayabilir. Özellikle eve geç gelen babalar çocuklarla fiziksel temas ve  güce dayalı oyunları tam da yatma saatine yakın zamanda oynarlar. Oysa uyku saatinden kısa  süre önce hareketli oyunlar oynayarak uyarılan çocuk yatma saati geldiğinde de sakinleşmekte  zorlanır ve uykuya geçişi uzun sürer. Tüm bunlar yerine yatma saatinden yarım saat önce daha  sakin etkinlikler olan puzzle, lego, resim, boyama, aile sohbeti gibi etkinliklerle vakit geçirilirse  uykuya geçişte de sakinleşebilmek daha kolaylaşacaktır. 

*Sadece uyku saati değil, diğer saatler konusunda da özen gösterin; 

Uyku saati konusunda olduğu kadar beslenme, okul gidiş, evden çıkış gibi diğer aktivitelerin  saatleri konusunda da titiz olursanız çocuğunuz da zamanlama konusunda benzer yaklaşımı  geliştirecektir.

*Uyku rutinlerinin karar verici mekanizması siz olun; 

Tuvalet, diş fırçalama, pijamaları giyme, kitap okuma gibi rutinler çocuklar tarafından uykuya  geçememenin bahanesi olarak kullanılır. Bu rutinlerin gerçekleştirilmesi konusunda net olmak,  süresinin uzun olmaması, okunacak kitap sayısında anlaşma yapmak yararlı olacaktır. 

*Uyanma saatlerini de düzenleyin; 

Çocuklarda uyku saatleri kadar uyanma saatleri de uyku düzenini etkilemektedir. Uyanma ve  uyuma zamanları günlük yaşam döngüsü içinde birbirini takip eden faktörler olarak çocukların  hayatında yer alır. Genelde geç yatıp sabah kalkamama durumunda aileler özellikle okul öncesi  dönemde daha toleranslı olabilmekte ve sabah uyanma saatlerinde ertelemeler yapabilmektedir.  Oysaki sabah 15 dakika dahi olsa geç kalkmayı başarabilmiş olan çocuk bir sonraki akşamda  uyuma saatini geciktirmeyi garantilemiş olur. Bu yüzden uyuma saatlerini düzenlemek  istediğimiz çocuğumuzun uyanma saatleri konusunda da özenli olmamız önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)