5 Soruda D Vitamini Gerçeği

  1. D vitamini kaynakları nelerdir?

D vitaminin %10-20’si kadarı gıdalarla alınırken büyük çoğunluğu (%80-90) güneş ışınları etkisiyle ciltte sentezlenir. Sentez için güneş ışığının cilde direkt temas etmesi gerekir. Ülkemizin bulunduğu enlemde en etkin sentez mayıs-kasım ayları arasında ve saat 10-15 arasında olmaktadır. Tüm vücuda güneş ışığı teması olması durumunda 15-45 dakika arasında yeterli D vitamini sentezi olabilmektedir. 15 ve üzerinde faktör düzeyine sahip olan koruyucu kremler cilde güneş ışınlarının ulaşmasına engel olduğu için yeterli vitamin sentezi yapılamaz. Ayrıca cam arkasından alınan güneş ışığı D vitamini sentezi konusunda yararsızdır.

  1. Kandaki D Vitamini seviyesi ne kadar olmalıdır?

Serum 25(OH) vitamin D düzeyi 30 ng/ml’nin (75 nmol/L) üzerinde olmalıdır. D vitamini seviyesi 20 ile 30 ng/ml (50-75 nmol/L) arasında ise “yetersiz”, 20 ng/ml’nin (50 nmol/L) altında ise “eksiklik” olarak kabul edilmektedir.

  1. D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri nelerdir?

Besinlerle yeterince D vitamini alınamaması, güneş ışığına doğru zaman ve şekilde yetrince maruz kalınmaması, kuzey enlemlerde yaşamak, yaşın ileri olması, hava kirliliği, cildin koyu olması, güneş koruyucu krem kullanımı durumunda D vitamini eksikliği gelişebilir.

Mide ve Bağırsak emilim sorunları ve operasyonları, pankreas yetersizliği, karaciğer sirozu, böbrek hastalıklarında da D vitamini eksikliği görülebilir.

  1. D vitamini eksikliğinde hangi belirti ve bulgular olur?

Çoğu hastada herhangi bir belirti ve bulguya rastlanmamakla birlikte klinik belirti ve bulgular D vitamini eksikliğinin derecesi ve süresine bağlıdır. Ciddi ve uzun süreli D vitamini eksikliğinde kemik erimesi, yaygın kemik-kas ağrısı, kemik hassasiyeti, kas güçsüzlüğü, yürümede zorluk ve kemik kırıkları gelişebilir.

  1. D Vitamini eksikliğinin Önlenmesi ve Tedavisi nasıl yapılmalıdır?

D vitamini seviyesi 30 ng/ml’nin altında ise tedavi gerekir. Tedavide hedef, serum 25(0H)D vitamini seviyesini 30-50 ng/ml arasında tutmaktır. Yetişkinlerde günlük D vitamini ihtiyacı 800-1500 lU olarak belirlenmiştir. D vitamini ile birlikte yeterli kalsiyum alımı (günlük 1000 mg) sağlanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ramazan Sarı Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ramazan Sarı

Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al