Abdominoplasti (Karın Germe)

Abdominoplasti (karın germe) ameliyatı; karın bölgesindeki deri ve yağ fazlalılığının neden olduğu sarkık ve gevşek görünümü gidermek için yapılan bir ameliyattır.

Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ameliyatın süresi yapılacak işlemin yaygınlığına, beraber yapılacak ek işlemlerin(lipoasakşın, kas onarımı gb) gerekip gerekmemesi ve karnın büyüklüğüne göre 2-6 saat arasında değişebilir. Ameliyatta temel olarak yapılan deri fazlalığının alınmasıdır. Bunun için karın derisi kesilerek kaburgalara kadar adeta bir mutfak önlüğü gibi kaldırılır ve fazlası alınır. Bu ameliyat uygun hastalarda mini-abdominoplasti ameliyatı olarak da yapılabilir. Mini-abdominoplastinin farkı işlemin daha sınırlı olması ve göbek deliğinin yer değiştirmemesidir.

Tatminkar bir sonuç alabilmek için genellikle abdominoplasti ameliyatına liposakşın ve kas onarımı da eklenir. Liposakşının amacı karın ön duvarındaki deri altı yağ dokusunun kalınlığını inceltmek ve ameliyatın sonuçlarının daha iyi olmasını sağlamaktır.

Abdominoplastiyle beraber yapılan bir diğer ek işlem kas onarımıdır. Aşırı kilo alıp veren ya da doğum yapan hastalarda rektus abdominis kası dediğimiz iki kasın arası açılmış olabilir. Buna rektus diyastazı denir. Karnın sıkı görünmesi ve sonuçların uzun vadeli olması için bu onarım da yapılmalıdır.

 

Bu ameliyattan sonra karın alt kısmında her iki leğen kemiğinin çıkıntıları arasında , iç çamaşırın içinde kalacak şekilde bir iz kalır. Ameliyattan genellikle 1-2 gün sonra çekilen drenler yerleştirilir.

 

Abdominoplasti sonrası hasta çoğunlukla ertesi gün hastaneden çıkarılır. Bu ameliyat sonra ilk 3 hafta sürekli ikinci 3 hafta ise akşamları yatarken bir korse kullanılır. Ameliyattan sonra iyileştirmeyi kolaylaştırmak için 3-5 gün hafif belden bükük şekilde yürür. Ameliyattan sonra özellikle ilk 5-7 gün mümkün olduğunca yatak istirahati tavsiye edilir. Bir hafta sonra aksi bir durum yoksa banyo yapılabilir.

 

Hasta eğer bedensel bir işte çalışmıyorsa 3 hafta sonra ama beden aktivitesi gerektiren bir işte çalışıyorsa yaklaşık 6 hafta sonra işe başlayabilir.

 

Bu ameliyatla ilgili olarak altı çizilmesi gereken noktalar:

 

a- karın germe ameliyatı bir zayıflama ameliyatı değildir, vücut şekillendirici bir ameliyattır,

 

b- ancak kilo verilmesine yardımcı olabilir,

 

c- karın derisinde çatlaklar varsa bunlar azalabilir ama tamamen kaybolmazlar,

 

d- tatminkar sonuçlar için çoğunlukla liposakşın ve gerekli olgularda kas onarımı da bu ameliyata eklenmelidir,

 

e- hasta eğer sigara içiyorsa hem ameliyat sonuçları olumsuz etkilenecek hem de ameliyatın riskleri belirgin olarak artacaktır,

 

Ameliyatın riskleri, sonuçları, izlerin erken ve geç dönemde nasıl göründüğü ve diğer konular hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için mutlaka muayene olmalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Savaş Serel Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)