Adet Ağrılarına Osteopatik Yaklaşım

Yazar Benek ÖztürkFizyoterapist • 15 Ekim 2019 • Yorumlar:

Kadın genital organları vücutta leğen kemiği içerisinde yer alır. Bu bölgenin hem güç hem de esneklik açısından önemi büyüktür. Gerektiğinde bacakları taşıyacak kadar güçlü ve yine gerektiği zaman içerisinde yeni bir canlının büyümesine izin verecek kadar esnek olabilmelidir.

Tüm iç organlar gibi rahmin ve yumurtalıkların da kendi eksenlerinde belirli hareketleri vardir. Bu organlarin isleyislerini tam olarak surdurebilmeleri icin hareket kisitliliklarinin olmamasi ve dolasimlarinin rahat olmasi gereklidir. Dolasimin bozulmasi demek organ fonksiyonlarinin geri donusumlu ya da geri donusumsuz olarak gerceklestirilememesi demektir

Kadın genital organları gerek komşuluklari gerekse anatomik yapilar aracılığı ile pek cok organla baglantilidir:

  1. Mesane: Rahmin hemen on tarafinda yer alan mesanenin dolu olmasi durumunda rahim arkaya dogru itilir. Sinirsel baglantilar sebebiyle mesane bolgesindeki problemler kolayca rahme aksedebilir.

  2. Bagirsaklar: Kalin bagirsagin son bolumu rahmin hemen arkasindadir. Buranin tam olarak bosaltilamamasi rahmin one dogru bir pozisyon almasina neden olacak ve hareketini kisitlayacaktir. Ince bagirsaklar rahmin tam ust kisminda yer alir. Kabizlik ve ishal durumlarindaki basinc degissimlerinden rahim etkilenebilir.

  3. Diz: Legen kemiginin icinden gecen sinirler dizden de gectigi icin diz bolgesi de rahimdeki degisimlerden etkilenebilir.

  4. Kuyruksokumu: Rahim ligaman denilen bir bag araciligi ile kuyruksokumu kemigine baglidir. Postural degisiklikler ic genital organlara kolaylikla yansiyabilir.

  5. Baş: Başı olusturan kemikler omurga araciligi ile kuyruksokumu kemigine baglidir. Tum omurga birbirine uygun ve gerektiginde birbirini tolere edecek sekilde calisir. Ayrica rahim bolgesi yogun sekilde hormonlarin etkisi altindadir. Bu hormonlar bas bolgesi icerisinde korunan hipofiz bezi araciligi ile salgilanir. Hipofiz bezinin gorevini tam olarak yapabilmesi de cevre dokularin hareket kabiliyetine baglıdır. 



 

Osteopati agridan ziyade hareket kisitliliklarini cozmeye calisir. Osteopatiye gore bir kisi agrisi oldugu icin hasta değildir, hasta oldugu icin agrisi vardir. Adet ağrilarinda hastadan ayrintili bir hikaye alindiktan sonra iyi bir osteopatik muayene yapilir ve bulgular arasinda anatomik baglantilar kurulur. Esas sebebe yonelik tedavi temel prensiptir. Böylece vucudun kendi kendini iyilestirme mekanizmasi devreye girer. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Benek Öztürk Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Benek Öztürk

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al