Vajinismus ve Egzersiz Tedavisi

Yazar Benek ÖztürkFizyoterapist • 22 Ekim 2019 • Yorumlar:

Vajinismus, perine kaslarının ilişkinin ağrılı olmasına neden olacak şekilde kasılması durumudur. Cinsellikle alakalı bilinçaltına yerleşen yanlış inanışlar, penis, doğum, annelik vs ile alakalı korkular, geçmişte yaşanan travmalar ve nadiren yapısal problemler vajinismusa neden olur.

Vajinismus bir hastalık olmadığı gibi yüzde yüz çözülebilir bir durumdur. Öncelikle kadının bu durumu kabul etmesi ve zaman kaybetmeden bir uzmana görünmesi gerekir. Vakit ilerledikçe problemler çoğalacak, bir de bunların çözümü için zamana ihtiyaç duyulacaktır. Bazı vakalarda bir uzmana başvurma süresinin uzaması durumunda eşlerde erken boşalma, sertleşememe, cinsel isteksizlik gibi sorunlar tabloya eklenebilir. Eşlerin de bu durumun üstesinden gelinebileceğinin farkında olması gerekir. Ayrıca uzman kişinin önerisi doğrultusunda eşlerin de tedaviye katılımı gerekebilir.

Vajinismuslu kadınlar yaşadıkları bu durumun genellikle ‘garip' olduğunu, diğer kadınların rahatça yapabildiği bir şeyi yapamadıklarını düşünerek kendilerini suçladiklarini ifade ederler. Eşlerin gösterdiği sabırlı bekleyiş kadına kendini daha da suçlu hissettirir. Bazen de kadınlar eşleri ve hatta akrabalar tarafından zorlamaya maruz kalırlar. Çocuk baskısı da bu problemlere sıklıkla eklenir. Bazı kadınlar yıllarca ilişkisiz devam eden evliliklerinde her şeyi yolundaymış gibi algılayıp çocuk sahibi olmak istediklerinde bir uzmana başvururlar. Boşanmanın eşiğine gelindiğinde süreç en yıpratıcı hallerinden birini alır.

Vajinismuslu kadının yanlış inanç kalıplarından çıkarılarak öncelikle kadınlık bilincinin ve vücut farkındalığının arttırılması gerekir. Doğru nefes teknikleri ve genel vücut gevşeme egzersizlerinin öğretilmesi önemlidir. Böylece kadın zihnen vajen kaslarında içeriden kontrollü bir gevşeme sağlar. Pelvik taban kaslarının yeri, yapısı, görevleri ve bu kaslar üzerindeki kontrolün nasıl olacağı da önemli hususlardir. Pelvik taban egzersizleri ve perine egzersizleri vajinismus probleminin üstesinden gelmede önemli rol oynar. Pelvik taban kaslarını kontrol etmeyi ve bilinçli olarak gevşetebilmeyi öğrenen kadın bu tecrübeyi ilişkiye kolaylıkla taşıyabilir.  Evliliğin ve kadın olmanın anlamını yeniden keşfeder. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Benek Öztürk Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Benek Öztürk

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al