Adet Düzensizliği Ne Tür Nedenlerden Kaynaklanır?

Normal bir adet döngüsü adet kanamasının ilk gününden bir sonraki aydaki kanamanın ilk gününe kadar 21-35 gün (ideali 28 gün) arasında olması olarak tanımlanır. Bir gün içinde kullanılan ped miktarı 2-3 adet olmalı, pıhtı içermemeli ve kanama süresi 8 günü geçmemelidir. Adet başlangıcın ilk 1-2 günü hafif bir ağrı normaldir. Bunların dışındaki tüm kanamalar adet düzensizlikleri olarak değerlendirilir.

Adet kanamalarının başladığı ergenlik döneminin ilk yılları ve menopoza geçiş döneminde adetler düzensiz olabilir. Düzensiz zannedilen kanamaların altında fark edilmeyen gebelik ve bununla ilgili problemler olabilir.

Gebelik Dıışındaki Düzensiz Kanamaların Nedenleri

  1. Aşırı kilo alımı veya kilo kaybı. Çok düşük vücut ağırlığı düzensiz kanamalar veya adet gecikmelerine sıklıkla yol açarken obezite de adet düzensizlikleri nedenidir.

  2. Anoreksia veya bulumnia şeklindeki yeme bozuklukları.

  3. Aşrı egsersiz. Atletlerde adet kanamaları kesilebilir.
  4. Emosyonel stres.
  5. İrritable barsak Sendromu, diabet, tüberküloz, karaciğer hastalıkları gibi sistemik hastalıklar
  6. Seyahatler
  7. Doğum kontrol ilaçları. Kanama miktarı azalır, düzensiz lekelenmeler olabilir, adet dönemi atlayabiir.
  8. Hormonal problemler: Polikistikover sendromu, prolaktin yüksekliği, tiroid hormonu bozuklukları
  9. Pelvik organ problemleri: Polipler, miyomlar, yumurtalık kistleri, rahim iç duvarında yapışıklıklar
  10. Emzirme. Emziren kadınların çoğu emzirme döneminde adet görmeyebilir veya düzensiz olabilir.
  11. Uyuşturucu ilaçlar
  12. Erken menopoz. 40 yaşından önce adetlerin kesilmesidir. Ailede erken menopoz olması, yumurtalık ameliyatları, kemoterapi veya pelvik bölgeye uygulanan radyasyon erken menopoza neden olabilir ancak çoğu zaman sebebi bilinemez.

Adet görmeseniz bile gebe kalabileceğinizi unutmayın ve hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrol yöntemlerini kullanın. Adetiniz gecikirse rahatlamaya çalışın, yaşamınızdaki duygusal ve fiziksel problemlerinizi düzeltin. Gebelik yoksa bir sonraki ay adetiniz normale dönebilir.

Adet düzenliği kadınların önünde çocuk sahibi olmak için engel teşkil eder mi?

Çocuk isteyen kadınlarda yumurtlama dönemleri düzensiz veya yumurtlamalar olmadığı için adet düzensizliği kısırlık nedeni olabilir. Bu durumda düzensizliğin sebebi bulunmalı veya tedavi edilmelidir. Çoğu zaman adet düzensizliği yapan yaşam şekli, kilo ve genel sağlık problemleri düzeltilince kendiliğinden gebelik olabilse de hamileliği planlarken kadın doğum doktoruna baş vurarak diğer jinekolojik problemlerin de olup olmadığı araştırılmalı ve varsa uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)