Adım Adım Takıntılardan Kurtulmak

Yazar Mehmet Tarık ÇayPsikolog • 12 Kasım 2020 • Yorumlar:

Korkularımız, olumsuz düşüncelerimiz, takıntılarımız aklımızdan bir türlü çıkmayarak bizi mutsuzluğa sürükleyebilir. Yaşadığımız anın keyfini çıkarmakta sorunlar yaşayabiliriz ve gelecekle ilgili de kaygılanabiliriz. Bu durumla mücadele etmek için yapabileceğimiz bazı adımlar ve egzersizler mevcut.

1. Takıntıları kağıda aktarmak

Takıntılarınız neler olduğunu yazmak probleminizi anlamanızı ve çözüm yolu üretmenizi kolaylaştırır. Problemin ne olduğunu anlarsanız daha kolay çözüm bulursunuz.

2. Olaylara pozitif taraftan bakmak

Yaşadığımız her olaya pozitif bir bakış açısı bulabilmek zor olabilir. Fakat bunu gerçekleştirdiğimiz de takıntılarımızdan kurtulmaya başlayabiliriz. Kötü düşünceler zamanla bağımlılık yapar ve sizi peşine takıp kaygıya götürür. Eğer olumlu düşünceler ile zihnimizi doldurursak olumsuz düşüncelere yer kalmayacaktır. 

3. Takıntıların geçici olduğunun farkında olmak 

Hiçbir takıntınızın sonsuza kadar sürmeyeceğinin farkında olun. Böylece rahatlayabilir ve yaptığınız işlere odaklanabilirsiniz. Takıntılı düşüncenizin geçici olduğuna inanmak kaygılarınızı da azaltacaktır ve olaylara daha olumlu yaklaşmanıza yardımcı olacaktır. 

4. Pozitif insanlar ile arkadaşlık yapın 

Olumsuzluk içeren düşünceler bulaşıcıdır. Bu yüzden çevrenizde pozitif düşüncelere sahip insanların olması sizin için en sağlıklısı olacaktır. Olumsuz düşüncelerden uzak durmanız için etkili bir yöntem olacaktır 

5. Kazanımları kaybetmeyin 

Takıntılarınız için attığınız adım küçük bile olsa asla vazgeçmeyin. Zaman zaman her şey boşunaymış gibi hissetseniz de, başa dönseniz de, buna karşı koymayı bilin korku ve endişeye kapılmayın. 

6. Spor yapın 

Düzenli bir şekilde spor yapmak, beden kontrolünü ele almanızı sağlar, beden kontrolünüzü ne kadar ele alırsanız zihin kontrolünüzü de o kadar ele alırsınız. Spor yaparken bedeniniz mutluluk hormonu salgılar, bu sayede diğer etkenlerin yarattığı takıntılı ruh hali ile daha kolay başa çıkabilirsiniz. 

7. Uğraş sahibi olun 

Bir şey de olsa bir uğraş sahibi olmak sizi meşgul edecektir bu sayede olumsuz düşüncelerden ve takıntılardan uzak durabilirsiniz. Boş kaldıkça kafanızda ürettiğiniz, takıntılı düşüncelerden kurtulmanın en iyi yollarından biri uğraş sahibi olmaktır.

8. Uyku düzeninize dikkat edin 

İyi bir uyku düzenine sahip olmak güne daha dinç daha mutlu uyanmamızı sağlar. Dinç ve mutlu uyandığımız her gün takıntılı düşüncelerin aklımıza gelme olasılığı düşer. İyi bir uyku düzeni ve uykumuzu almış olmak gün içinde nasıl olacağımızı belirleyen bir etkendir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)