Afazi ve Konuşma Terapisi

Yazar Mehmet UyarDil Ve Konuşma Terapisti • 17 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Afazi ve Konuşma Terapisi

Afazi, konuşmanın üretilmesini veya kavranmasını ve okuma veya yazma becerisini etkileyen bir dilin bozulmasıdır. Afazi her zaman beynin yaralanmasından kaynaklanır -özellikle daha yaşlı bireylerde, inme sonucu ortaya çıkabilir. Ancakafazili hastalarile sonuçlanan beyin hasarları kafa travması, beyin tümörleri veya enfeksiyonlardan da ortaya çıkabilir. Afazi terapisi inme sorunu yaşayan hastalarda etkin bir terapi yöntemidir.

Hastayla iletişim kurmak için neredeyse imkansız hale gelecek kadar ağır olabilir veya çok hafif olabilir. Esas olarak dil kullanımının tek bir yönünü etkileyebilir, örneğin nesnelerin adlarını alma veya kelimeleri cümleler halinde bir araya getirme veya okuma becerisi alma gibi. Bununla birlikte, daha yaygın olarak, iletişimin çok yönleri bozulmuşken, bazı kanallar sınırlı bilgi değişimi için erişilebilir olmaya devam etmektedir.

afazi

Dilin anlaşılması için kanalların her birinde mevcut olan fonksiyon miktarını belirlemek ve tedavinin, mevcut kanalların kullanımını artırabileceği ihtimalini değerlendirmek, profesyonellerin mesleğidir.

Afazi Nelerin Neden Olduğu?

Genellikle beynin bir kısmına ya da dile zarar veren bir hasara neden olan inme ya da beyin hasarından kaynaklanır. Ulusal Afazi Derneğine göre, inmeden hayatta kalan insanların yaklaşık % 25 ila% 40’ı afazi görüyor.

Afazi Tipleri Nelerdir?

Türleri var. Her tip, hafif ila şiddetli değişen bozulmaya neden olabilir. Yaygın türleri şunlardır:

Anlamlıafazili(akıcı olmayan): Anlamlı afaziyle, kişi ne söylemek ister biliyor, ancak başkaları ile iletişim kurmada güçlük çekiyor. Kişinin iletişim kurmaya çalıştığı şeyi söylemeye veya yazmaya çalışıp çalışmadığı önemli değildir.

Alıcı afazi (akıcı): Alıcı bir afazili ile kişi ses duyabilir veya baskıyı okuyabilir, ancak mesajın anlamını anlamayabilir. Çoğu zaman,konservatif afazilibir kişi dilini kelimenin tam anlamıyla alır. Kendi konuşmaları rahatsız edilebilir, çünkü kendi dillerini anlamıyorlar.

Anomal afaziyle, kişi kelime bulma güçlüğü çekiyor. Buna anomi denir. Zorluklardan dolayı, kişi konuşma ve yazma için doğru kelimeleri bulmaya çabalamaktadır. Küresel afazi. Afazi en şiddetli türüdür. Sıklıkla birisinin felç geçirmesi üzerine görülür. Küresel afazili kişi sözlü ve sözcükleri anlama konusunda zorlanır. Buna ek olarak, kişi okuyamaz veya yazamaz.

Primer ilerleyiciafazili insanlar bir süre boyunca konuşmalarında, konuşurken, okurken, yazarken ve konuştuğunu anlamada yavaş yavaş kaybedilen nadir bir hastalıktır. Felçle, uygun tedaviyle afazi düzelebilir. Primer ilerleyici afazili tedavisinde herhangi bir tedavi yoktur. Primer ilerleyici afazili insanlar konuşmadan başka şekillerde iletişim kurabilirler. Örneğin, jestleri kullanabilirler. Ve konuşma terapisive ilaçların kombinasyonundan birçoğu yarar sağlar. Hafif veya şiddetli olabilir. Hafif afaziyle, kişi sohbet edebilir, ancak doğru sözcüğü bulmada veya karmaşık konuşmaları anlama konusunda sorun yaşayabilir. Aşırı afazili, kişinin iletişim yeteneğini sınırlar. Kişi az diyebilir ve herhangi bir konuşmaya katılmayabilir veya anlayamaz. Afazi tedavisi, afazi terapisi tüm bu konusma bozukluklarında etkin bir yöntemdir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Uyar Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları), Psikoloji Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)