Aft Çok Sık Karşılaşılan Bir Sorundur!

Yazar Ece Tatar SidalDiş Hekimi • 29 Nisan 2020 • Yorumlar:

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen oldukça ağrılı ülserleşmiş yaralardır.Aftı ilk tanımlayan kişi Hipokrat’tır yani milattan önceki yıllarda dahi bu hastalık bilinmekteydi.

Atfın ortaya çıkış nedeni olarak demir ,vit_B12,folik asiti, çinko gibi elementlerin eksikliği ,hormonal düzensizlikler,stres gibi pisişik bozukluklar,alerji gibi çok çeşitli faktörler düşünülmüştür.Tekrarlayan aftlar görülen kişilerde özellikle patlıcan,domates,çilek ,ceviz gibi yiyecekler karşı hassasiyet olduğu saptanmıştır.Ancak temel neden üzerinde kesin bir kanıya varılamamıştır.

Aftlar hiçbir tedavi yapılmasa dahi 7-10 gün içerisinde iyileşirler.Aft kesin olarak çıkmasını engelleme şansı yoktur.Laser uygulamak veya cerrahi bir yöntem ile aftı tedavi etmek mümkün değildir. En doğru tedavi yöntemi kortikosteroid içeren ağız içi kremlerin uygulanmasıdır.Bu kremler yaraların daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.Ayrıca  bir tetrasilklin türevi antibiyotik tabletini ,bir su bardağı su ile karıştırıp ağzı çalkalamak, iyileşme sürecini hızlandırcaktır.Çok fazla ağrı varsa aft yüzeyine uygulanabilecek ağrı kesici kremler de kullanılabilir.Ancak bu kremlerin tedavi edici bir özelliği yoktur.

        

Yapılan araştırmalar aftın oto-immün bir hastalık olduğunu göstermektedir. Aft bulaşıcı değildir ve virüsler nedeni ile oluşmaz. Kısacası vücut direnci düştüğünde,aftlar kendiliğinden oluşur.

Toplumun %60‘ın da 30 yaşından önce mutlaka bir veya daha fazla aft görülmektedir.Kadınlarda erkeklerden daha sık karşılaşılır.Yaş ilerledikce görülme sıklığı azalır.

Toplumda çok sık karşılaşılmasına rağmen ağızda çıkan her yaranın aft olduğu düşünülmemelidir.Aft olduğu düşünülen yaralar 10 günden daha uzun sürede iyileşmiyorsa, çok sık tekrarlıyorsa veya sayıları her defasında bir taneden fazla ise hekime başvurulması gerekmektedir.Çünkü hastaların basit aft sanabileceği bazı oluşumlar ,sistemik bazı hastalıkların habercisi olabilir.Örneğin Behçet hastalığı,sifiliz veya lösemi gibi hastalıklarda  ağız içerisinde yaralar oluşabilir.Oluşumları hekimlerin değerlendirmesi gerekmektedir.

Sağlıklı günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ece Tatar Sidal Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)