AFT nedir NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Yazar Güngör KaragözlüPeriodontolog • 26 Ocak 2017 • Yorumlar:

Aft ağzımızda zaman zaman tekrarlayan 2-5 mm çapında bir veya bir kaç tane  ülsere oluşumlardır. Stomatitis Apthosa,Rekürrent Aftöz Stomatitis, gibi  değişik isimlerle de adlandırılır. Sarı renkli, etrafı kırmızı,bu küçük ülserasyonlar genel olarak ağız mukozasında ve az da olsa damakta görülür , dişetinde pek görülmez. Özellikle gençlerde görülür, cinsiyet ayrımı yapmaz , 1 hafta kadar  sürer, ama yemede içmede  insana hayatı zindan eder, bir hafta  sonra da kendiliğinden  kaybolur. Ancak, bir süre sonra  aynı yerde veya ağzın başka bir bölgesinde bir veya birkaç tane olarak yine çıkar. Aftlar çıkmadan  1-2 gün önce  bir yanma hissi ile kendini belli eder, sonra küçük ülserler belirir. Vucudun  göz, genital bölgelerinde  ağızdaki aftlarla birlikte sorunlar ortaya çıkıyorsa BEHÇET SENDROMU ndan  şüphelenilip göz ve dermatoloji konsültasyonu  istenir. Aftların neden olduğu kunusunda görüş birliği yoktur.  Virüsler , lokal travmalar, stres, bağışıklık sistemi bozuklukları,B 12 , vitamini eksikliği, demir eksikliği anemisi, florlu diş macunları, premenstural gerginlik,doğum kontrol hapları,migren, yüksek tansiyon, bazı allerjik besinler midede helikobacter pylori  bulunması  etken olarak gösterilmiştir. Uyku apnesi. olan insanlarda da  aft a sık rastlanmaktadır.                                   .                   

AFT  TEDAVİSİ.                                                                                                            .           

Aft tedavisinde ana hedef  ağrıyı azaltarak hastanın yaşam konforunu çoğaltmaktır. Bunun için lokal anestezik içeren pomatlar veya gargaralar kullanılabilir. Bazı  şiddetli olgularda oral kortikosteroid içeren pomadlar tavsiye edilir. Bazı hastalarımız anekdotal olarak karadut şurubu ile gargara yapmanın yararlı olduğunu ifade etmişlerdir, burada karadutun içinde bulunan ellajik asidin etkili olabileceğini düşünüyorum.             

Yıllardan beri  dermatoloji uzmanlarının da peelingde kullandıkları    TCA  tedavisini aftlar üzerinde başarı ile uyguluyorum ,uygulanan bölgede  virüs hücrelerinin hücre membranlarının parçalanmasına bağlı olarak ,parşömen kağıdı gibi beyaz bir görüntü oluşmakta , hastanın ağrısı anında geçmekte, ve aft bir iki saat içinde kaybolmaktadır. ,işin ilginci uzun süre de tekrarlama olmamaktadır.  TCA tedavisi hangi durumlarda uygulanmaz:  Hamile ve sütveren hanımlarda, son 6 ay içinde isotretinoin tedavisi olanlarda, ağızda aktif enfeksiyon yarası bulunduğu hallerde, genel sağlık ve beslenmenin iyi olmadığı durumlarda ,hastanın gerçekle örtüşmeyen aşırı beklentisi olduğu ,psikolojik sorunları olduğu, durumlarda bu yöntem kullanılamaz.                                   .   

Bu yazı sadece bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır, doktor muayenesi teşhis ve tedavi yerine geçmez .   Ağrısız sızısız günler dilerim . Ağzınızın tadı bozulmasın ,saygılarımla. 

Uz.Dr. GÜNGÖR KARAGÖZLÜ Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Güngör Karagözlü Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)