AĞIZ KOKUSU

Ağız Kokusu Neden Ortaya Çıkar?

Ağız kokusu birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Ağız kokusuna tonsilit, akciğer iltihabı, sinüzit, şeker hastalığı, mide ve bağırsak hastalıkları, böbrek yetmezliği, karaciğer ve metabolizma bozuklukları gibi sistematik problemler yol açabileceği gibi, büyük oranda nefeste oluşan kötü koku ağız içi kaynaklıdır.

Sebepleri Nelerdir ve Nasıl Önlenebilir?

Volatile sülfür adı verilen ölü bakterilerin atık maddesinin gazının yol açtığı ağız kokusu, ağız içi infeksiyon ya da ilerlemiş bir dişeti hastalığına işaret edebileceği gibi ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda atıklarına yerleşen bakteriler de kokunun nedeni olabilir. Anlaşılacağı gibi ağız kokusuna birçok neden yol açabilir. Bu yüzden öncelikle kokunun neden ortaya çıktığı teşhis edilmelidir.

Tedavi ise sağlıklı bir teşhis konmasının ardından yapılabilir. Eğer kokunun nedeninin ağız içindeki sorunlardan kaynaklandığı anlaşılırsa klinikte buna uygun müdahale yapılır. Bunlar çürüklerin tedavisi, diş eti hastalıkları varsa bunların tedavisi ya da gömük ve yarı gömük 20 yaş dişlerinin çekilmesi ile ağızdaki tüm çürüklerin tedavi edilmesi şeklinde olabilir. Ancak tüm bunların yanı sıra her öğünden sonra dişlerin 3 dakika süre ile fırçalanması, kullanılan diş fırçasının kuru ve temiz bir ortamda muhafaza edilmesi ve yapısı itibariyle bakterilerin rahatça yerleştiği dilin yüzeyinin fırçalanması kokuyu önlemek açısından büyük önem taşır. Unutulmamalıdır ki nane şekeri, ağız spreyleri ve gargaralar ağız kokusunu kalıcı olarak çözmekten uzak geçici (5-7 dakika) uygulamalardır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)