Ağlayan Çocuğu Sakinleştirmenin Yolları

Yazar Aslıhan Erçakar Tellioğlu • 21 Ocak 2019 • Yorumlar:

Hiçbir çocuk nedensiz ağlamaz. Her ağlamanın ardında mutlaka fiziksel ya da psikolojik bir neden vardır. Öncelikli olarak yapılması gereken bu sorunu anlamaya yönelik olmalıdır. Çocuğunuz gerçekten fiziksel bir ihtiyacının giderilmemesi nedeniyle ağlıyor olabilir. İstediği bir şeyi elde edemediği için ya da yemek yemeye direndiği için ağlıyor olabilir. Mutlaka çocuğun ağlamak için haklı bir nedeni vardır. Bu noktada çocuğu sakinleştirebilmek için önce onun sorunu anlamamız ve anlaşıldığını çocuğa hissettirmemiz gerekir. Tıpkı yetişkinler gibi çocuklarında duyguları vardır ve çocuklarda anlaşılmak, duyulduğunu hissetmek isterler.

Öncelikle çocuğunuzun duygusunu anlayın. Ağlamasının nedeni öfke ise öfkesini anlayın. Çocuğunuza “şuan çok kızgınsın, seni anlıyorum” ya da “şuan çok üzüldün seni anlayabiliyorum” şeklinde yansıtmalarda bulunun. Bu şekilde duygu ifade ederek yaklaşım gösterdiğinizde çocuğunuzda psikolojik olarak bir rahatlama ve sakinleşme başlayacaktır.

Eğer istediği bir şeyi elde edemediği için ağlıyorsa isteğinin neden gerçekleşmediğini açıklayın. Bir şeyi elde edemediği için ağlayan çocuğunuzu karşınıza alıp ona nedenlerini anlatın. Örneğin çocuğunuz markette istediği çikolatayı almadığınız için ağlıyor olabilir. Böyle durumlarda fazla çikolata yemenin dişlerine verebileceği zararlardan bahsedebilirsiniz. Sonrasında ise alternatif sunabilirsiniz. Mesela “bugün bu çikolatayı alamayız ama istersen bir dahaki geldiğimizde senin seçeceğin bir çikolatayı alabiliriz” şeklinde farklı seçenekler sunarak çocuğunuza seçim hakkı verebilirsiniz.

Ağladığı için istediğini elde etmesine izin vermeyin. Ağlamasın, yeter ki sussun diyerek bazen ebeveynler hemen çocuğa o istediği nesneyi verebiliyorlar ya da yapmak istediği davranışı gerçekleştirmesine izin verebiliyorlar. Bu gibi durumlar aslında son derece yanlış tutumlardır. Çünkü böyle yaparak çocukta “ağladım ve istediğim yapıldı öyleyse ağlayarak her şeyi elde edebilirim” algısı oluşur ve bu çok tehlikeli bir durumdur. O yüzden ben her zaman ebeveynlere çocuk ağladığı zaman “evet” diyecekleri bir duruma baştan “hayır” dememelerini öneririm. Çünkü böyle yapıldığında en azından çocukta yanlış bir öğrenme paterni geliştirilmemiş olacaktır.

Çocuklar ağladığında en çok ebeveynlerinin sakinliğine ve anlaşılmaya ihtiyaç duyarlar. Her zaman çocuğunuzun hizasına eğilin ve duygularına cevap verin. Sizin bu tutumunuz çocuğunuzu da sakinleştirecek ve kendini daha rahat ifade etmesine yol açacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aslıhan Erçakar Tellioğlu Psikoloji, Çocuk Gelişimi Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)