Ağrılı Adet Görme

Ağrılı adet görme üreme çağındaki kadınlarda en sık yakınmadır. Okul veya işten alıkoymaya gidecek kadar şiddetli olabilir. Ya ilk adet görmeye başlanılan dönemden kısa bir süre sonra ortaya çıkar (primer dismenore), ya da izleyen yıllar içinde sonradan gelişebilir (sekonder dismenore). Ortaya çıktığı zamana bağlı olarak nedenleri farklı olabilir. Ayrıntılı bir değerlendirme, nedenleri ortaya koyabilir. Tedavi nedene yönelik olarak yapılır. Davranışsal yaklaşımlar, ilaç tedavileri veya cerrahi tedaviler uygulanabilir.

Ağrı ne zaman başlıyor, ne kadar süre devam ediyor?

Ağrı kesici ile geçiyor mu?

Başka belirtiler var mı(ateş, bulantı-kusma, ishal, başağrısı)?

Zamanla ağrı daha şiddetleniyor mu?

Hormonal bir ilaç kullanıldı mı, ağrı bu ilaç kullanımı ile geçiyor mu?

sorularına verilecek cevaplar bize yol gösterici olabilir.

Primer dismenore ağrısı adetin 1. ve 3. günleri arasında, genellikle alt karın bölgesinde, çevreye veya arkaya yayılan, gelip-giden şekilde görülür. Bu ağrıya orta veya şiddetli şekilde bulantı, kusma ve ishal eşlik edebilir. Primer dismenorenin sebebinin rahimdeki aşırı veya anormal kasılmalar olduğu düşünülmektedir.

Sekonder dismenore ise altta yatan rahim dışı, rahim duvarı veya rahim iç boşluğuyla ilişkili olan yapısal anormallikler ya da hastalıklarla ilgilidir. Sekonder dismenorenin en sık nedenleri arasında endometriozis(rahim iç zarı yapılarının rahim dışında yer alması), adenomyozis (rahim iç zarı yapılarının rahimin kas tabakası içerisinde yer alması), yapışıklıklar, pelvik inflamatuar hastalık (rahim, kanallar ve yumurtalıkların iltihabı)ve myomlar (rahim kas tabakasından kaynaklanan urlar) yer alır.

Dismenore hastalarında muayene ve değerlendirmeler sekonder dismenorenin olası nedenlerini tespit etmek için yapılır.Primer dismenore hastalarının muayenesi normaldir.

Tanı için ayrıca ultrasonografi, laboratuar tetkikleri ve laparoskopi gibi cerrahi yöntemler gerekebilir.

Tedavi nedene yönelik olarak yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Metin Altay Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)