Gebelik Takibi

AMAÇ: Gebelik takibinde amaç hem annenin hem de doğacak bebeğin olası sağlık risklerini belirlemek ve önlenebilir/ tedavi edilebilir durumları tedavi etmektir.

TAKİP ŞEKLİ: Gebelik takibi sırasında genel olarak ilk ve ikinci üç aylık dönemlerde ayda bir, 30-36. gebelik haftaları arasında iki haftada bir, ve daha sonra haftada bir muayene ve değerlendirme önerilir. Gebeliğin özelliğine göre takip sıklığını doktorunuz belirleyecektir.

Gebeliğin başındaki ilk muayenede;

    Gebelik tanısı konur ve gebelik yaşı belirlenir Gebelik yaşı, son adet tarihinin ilk gününden başlayarak geçen süre (hafta) olarak hesaplanır.

    Kan basıncı ve ağırlık ölçülür. Risk oluşturabilecek durumlar belirlenmeye çalışılır.

    Varsa daha önceki gebelikler hakkında bilgi alınır, kronik tıbbi hastalıklar sorgulanır, ilk üç ay için rutin laboratuar testleri istenir.

Sonraki muayenelerde;

    Kanama, akıntı, idrarla ilgili yakınmalar, bulantı-kusma olup olmadığı sorgulanır.

    Kan basıncı, ağırlık ölçülür. Gebelikle ilgili değerlendirme yapılır.

    Uygun gebelik haftalarında (birinci ve/veya ikinci üç ayda) tarama testleri yapılır. Şeker (diyabet) hastalığı da gebelik döneminde taranmalıdır.

    Daha ileri gebelik haftalarında fetal (anne rahmindeki bebeğe ait) büyüme ve iyilik hali değerlendirmeleri yapılır.

Bu muayeneler aynı zamanda anne adayını bilgilendirme açısından fırsat oluşturur. Çalışma, egzersiz, beslenme ve kilo alımı, emzirme, cinsel aktivite, yolculuk, ilaç kullanımı, alkol ve sigara kullanımı konularında bilgilendirme yapılır.

Yine gebelikte sık rastlanan belirtilerden olan başağrısı, ödem, bulantı-kusma, mide yanması, kabızlık, sırt ağrısı, halsizlik, kasık ağrısı, varisler, hemoroid, vajinal akıntı hakkında bilgi verilir.  

Gebelik takibinin en önemli etkisi anne adayının ve ailenin olası sağlık riskleri, bunların belirtileri, taranmaları, tanı konulması konusunda bilinçli hale getirilmesi; bu risklerden önlenebilecek olanların uygun davranış değişiklikleri ve/veya tedaviler ile önlenmeye çalışılmasıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Metin Altay Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

M. Metin Altay

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Doç. Dr.

Randevu al