Dış Gebelik

Dış gebelik, gebeliğin rahim içerisinde olması gereken yere değil bunun dışında herhangibir yere yerleşmesi olarak tanımlanır. Çoğunlukla tüplerde (kanallarda) yerleşmekle birlikte yumurtalıklarda, rahim dış köşesinde, rahim ağzında, sezaryen bölgesinde ve batın içerisinde de bulunabilir. Ağrı ve kanama yakınması olabilir. Normal gebelik ile, düşük tehlikesi ve düşükle karıştırılabilir. Tanı ancak dikkatli bir inceleme ve kanda gebelik testi (beta hCG) takibi ile konulur. Bu nedenle gebeliğin erken döneminde her gebeliğin bu açıdan değerlendirilmesi önemlidir. Hastanın tam olarak değerlendirilmesi sonrası, ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanabilir.

Üreme çağındaki gebelik ihtimali olan kadınlarda ağrı, düzensiz kanama ve adet gecikmesi varsa, ayırıcı tanıda dış gebelik mutlaka düşünülmelidir. Dış gebelik açısından risk faktörleri de mevcutsa bu yönde değerlendirme yapılmalıdır.

Dış gebelik için risk faktörleri arasında geçirilmiş pelvik infeksiyon, geçirilmiş tubal veya batın içi cerrahi, geçirilmiş dış gebelik, sigara kullanımı, ileri yaş ve yardımcı üreme tekniklerinin kullanılmış olması sayılabilir.

Ciddi komplikasyonlar ve anne ölüm riskini azaltmak için dış gebeliklerde hızlı ve kesin tanı konması önemlidir. En değerli tanısal araçlar transvajinal ultrasonografi ve seri beta-hcg ölçümleridir.

Tedavi, birçok faktöre bağlı olarak, ilaç veya cerrahi tedavi olabilir. Bu faktörler arasında dış gebeliğin yerleşimi, boyutu, rüptür (yırtılma) olup olmaması, hastanın klinik açıdan stabil olup olmaması, hastanın ileride doğurganlık isteği olup olmaması sayılabilir. Uygun hastalarda medikal tedavi (ilaç tedavisi) cerrahi tedaviye oranla daha çok tercih edilmektedir.

Cerrahi tedavi uygulanacaksa, koşullara bağlı olarak, tubayı koruyucu cerrahi ya da tubanın cerrahi olarak çıkarılması işlemleri uygulanabilir. Cerrahi tedavi sonrası ilaç tedavisi uygulanması gereken durumlar olabilir. Ya da medikal tedavi uygulandıktan sonra cerrahi işlem uygulanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Metin Altay Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)