Aile İçinde Toksik İlişkiler
Yazar Ilgın Karaçaylı • Psikolog • 2 Haziran 2021 • Yorumlar:
Toksik (zehirli) ilişki, kendinizi desteklenmemiş, yanlış anlaşılmış, küçük düşürülmüş veya saldırıya uğramış hissetmenize neden olur. Kendinizi hep daha kötü hissettiren herhangi bir ilişki zamanla toksik bir ilişkiye dönüşebilir.
Toksik ilişkiler hayatınızın her alanında var olabilir. Örneğin, romantik ilişkinizde, iş ilişkinizde ve hatta aile ilişkinizde.
“Aile” kelimesini duyduğunuzda aklınıza olumlu ya da olumsuz birçok duygu ve düşünce gelir. Toksik aileyi tanımak biraz zor olabilir, özellikle hala toksik aileyle iç içeyseniz. Tabii ki her ailede çeşitli tartışmalar kaçınılmaz olsa da, sağlıklı bir aileyi zehirli bir aileden ayıran şey, anlaşmazlıkları ele alma şeklidir.
Pek çok insan, yetişkinlik dönemine kadar aile ortamının etkilerinin çok da farkına varamaz. Peki toksik bir aileniz veya aile üyeniz olduğunu nasıl anlarsınız?
1. Her türlü etkileşimden sonra kendinizi zayıf ve görünmez hissedersiniz. 2. Sizi kıskanırlar ve sizinle rekabet etmeye çalışırlar. Sürekli karşılaştırırlar ve karşılaştırdıkları kişiyle siz bambaşkasınızdır ya da mezun olduğunuz gün sizin mezuniyet töreninizden bahsetmek yerine bir bakarsınız tüm gün o aile bireyinin mezuniyet töreninden konuşmuşsunuzdur.
3. Mağdur gibi davranırlar söylediğiniz ya da yaptığınız normal bir şey için kendinizi suçlu hissedersiniz hatta bazen sizinle küserek sizi cezalandırırlar ve kendinizi sürekli özür dilerken bulursunuz.
4. Yaşınız küçük olmasına rağmen kardeşlerinizin bakımlarını sağlamanız, evin tüm düzenini sağlamanız gibi ağır sorumlulukları omuzlarınıza yüklerler.
5. Bir partner veya başka bir yetişkinmiş gibi onlara duygusal destek sağlamanızı beklerler. 6. Sınırlara veya kişisel alanlara çok az saygı duyarlar veya hiç saygı duymazlar. Defalarca kez odanıza girmeden kapıyı çalmasını rica etmişsinizdir ama o her seferinde çalmadan içeri giriyordur.
7. Onlar için her zaman fedakarlık yapsanız bile nadiren size teşekkür ederler. 8. Ebeveynler çocuklarını koşulsuz severken, toksik davranışları olan ebeveynler koşullu severler ve koşulları daima dile getirirler.
9. Hakkınızdaki olumsuz görüşlerini akrabalarınıza, aile dostlarınıza, komşularınıza, sizin arkadaşlarınıza ve hatta sosyal medyada dile getirirler.
10. Birlikte yaptığınız planları bir şekilde sabote ederler.
11. Kendinizi onlardan ilgi ve onay görmek için devamlı bir şeyler yaparken bulursunuz. 12. Onun hedefi olmayacağım diye kişinin etrafında yumurta kabukları üzerinde yürürsünüz.
Düşük öz değer ve öz saygı
Kendini izole etme
Sorunlu yakın ilişkiler
Kronik suçluluk, utanç veya değersizlik duyguları
Travma sonrası stres
Ebeveynlik sorunları
Bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmek ailede toksik davranışlara maruz kalmanın yaşam kalitenizi ve yakın ilişkilerinizi nasıl etkilediğini fark etmenize yardımcı olabilir. Bu sorunları fark ettiğinizde, onlardan kurtulmak için görüştüğünüz ruh sağlığı uzmanıyla birlikte adımlar atmaya başlayabilirsiniz.
Sevgiler…