Aile Olmak

Yazar Filiz AçıkAile Danışmanı • 15 Mart 2021 • Yorumlar:

Merhaba,

Aile olmak ilk olarak “biz” olabilmektir. İki ayrı karakterde insanın kendi olma becerilerini koruyarak karşısındakinin hayatına da dahil olabilmesidir.

Bu süreç bazı evrelerde zorlayıcı olabilir. Kişiler kendilerini sürekli bir değişim içerisinde bulurlar. Bu değişimler içerisinde farklı aşamalar vardır. Evliliğin dönüştüğü yeni yapının sağlıklı olması çiftlerin bu değişimlere nasıl karşılık verdiği ile yakından ilgilidir.

Mesela evliliğin ilk yılları mutluluk üzerine kurulan hayallerle geçer. Beklenmedik sorunlar olabildiğince güçlü ve sağlam adımlarla çözülür ve böylece bağlar güçlenir.

Bazen de evliliğe yüklenen beklentiler gerçekleşmediğinde çiftler hayal kırıklığı yaşayabilirler. İyisiyle kötüsüyle her bir anın kıymetli olduğunu ve çiftleri büyüttüğünü düşünmeli, her andan keyif almaya değer yaratmaya odaklanmalıdırlar. 

Güçlü bağın olduğu ailenin içerisine zamanla yeni bir fert katılır. Eşler ilk çocuğun heyecanıyla bazen birbirlerinden kopabilirler ama iletişimin güçlü olduğu yerde bu küçük sorun da gelen yeni nefesin enerjisiyle kolayca çözülerek sağlamlaşır. 

Burada artık karı koca ilişkisine ebeveyn ilişkisi de eklenerek çiftler deneyimlerini ve öğrendiklerini arttırarak yola devam ederler. 

Çocukların ergenlik dönemleri belki de ailelerin en zorlandığı dönemdir. Çünkü kendini keşfetmeye başlayan çocuk kimlik bunalımı yaşamaya, hayatını anlamlandırmaya çalışırken ebeveynden kopmaya ve birey olmaya çalışır. Alıştığı düzenin dışına çıkan aile bu durumda çocuklarının kimlik karmaşasını anlamalı ve kendini bulabilmesi için ona destek olmalıdır. 

Özellikle bu dönemde ebeveynler çocukların akademik başarılarını merkeze alıp duygusal gelişimlerini göz ardı etmemeye özen göstermelidir. 

Ebeveynler zorlandıkları durumlarda mutlaka bir uzman desteği almayı ihmal etmemelidir. 

Diğer taraftan zamanla çocuklarının da kendi yuvalarını kurmasıyla yeniden baş başa kalan çift ikinci baharlarını yaşamaya başlar. 

Hayat telaşından kaçırdıkları zamanı telafi etmeye ve birlikte geçirilen vakti her zamankinden daha anlamlı kılmaya çalışırlar. 

Aile danışmanlığında ailenin dönemleri farklı durumları ve çözüm tekniklerini gerektirir.

Çiftler aileyi bir okul gibi görmeli ve yeni şeyler öğrenmekten değişen durumlara adapte olmaktan çekinmemelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)