Aksiller Sinir Sıkışması

Yazar Ali Genç • 21 Haziran 2023 • Yorumlar:

Aksiller sinir sıkışması, omuz bölgesinde yer alan aksiller sinirin sıkışması veya tahriş olması durumudur. Aksiller sinir, brakiyal pleksusun (boyundan kola giden sinir köklerinin birleşiğ demetler halinde ayrıldığı omuzdaki sinir ağı) bir dalı olup, omuz eklemi ve üst kolun hareketini sağlayan kaslara motor sinir lifleri taşır.

Anatomik olarak, aksiller sinir sıkışması genellikle aşağıdaki sebeplerle ortaya çıkar:

Omuz dislokasyonu: Omuz dislokasyonu veya tekrarlayan omuz çıkıkları, aksiller sinirin sıkışmasına neden olabilir.

Aksiller sinir sıkışması genellikle aşağıdaki faktörlerle ilişkilendirilir:

Omuz yaralanmaları ve üst kol (humerus) kırıkları: Omuz bölgesine darbe veya travma sonucu oluşan yaralanmalar ve özellikle humerus başı kırıkları aksiller sinir sıkışmasına neden olabilir.

Aşırı kullanım: Omuz bölgesinin tekrarlayan aşırı kullanımı, özellikle tekrarlayan kaldırma veya ağırlık kaldırma hareketleri, sinirin sıkışmasına yol açabilir. Aksiller sinir sıkışması, genellikle omuz bölgesindeki aşırı aktiviteyle uğraşan sporcular, atletler, ağırlık kaldıranlar gibi kişilerde görülür.

Aksiller sinir sıkışması, aşağıdaki kasları etkileyebilir:

Deltoid kası: Aksiller sinir, deltoid kasına motor sinir lifleri gönderir. Sinir sıkışması durumunda deltoid kasının güçsüzleşmesi ve kolun yukarıya kaldırılmasında kısıtlılık ortaya çıkabilir.

Teres minor kası: Aksiller sinir, teres minor kasına da motor sinir lifleri gönderir. Sinir sıkışması, bu kasın güçsüzleşmesine ve omuzun dış rotasyonunda (kolun omuzdan dışarı doğru çevrilmesi) kısıtlanmasına yol açabilir.

Aksiller sinir sıkışması belirtileri şunlar olabilir:

Omuz ağrısı: Özellikle omuzun dış kısmında ve üst kolun alt kısmında hissedilen ağrı

Güçsüzlük: Omuz ve üst kol hareketlerinde zayıflık hissi.

Kollarda uyuşma ve karıncalanma: Sinir sıkışması sonucunda kol veya elde hissizlik, karıncalanma veya uyuşma. İleri vakalarda omuz kaslarının erimesi. Aksiller sinir sıkışması teşhisi, genellikle fizik muayene ve hastanın semptomlarına dayanarak konur. Doktor, hareket testleri ve sinir ileti hızı testleri gibi ek tetkikler yapabilir.

Tedavi yöntemleri aşağıdakileri içerebilir:

Konservatif tedavi: Dinlenme, ağrı yönetimi (ilaçlar, enjeksiyonlar), fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, omuz bölgesini destekleyen egzersizler gibi yöntemlerle sinir sıkışmasının tedavi edilmesi.

Cerrahi tedavi: Konservatif tedaviye yanıt alınamaz veya ciddi sinir sıkışması durumunda, cerrahi müdahale düşünülebilir. Ameliyat sırasında, hasta yan yatırılır ve omuz arkasına kesi kaypılır. kürek kemiğinin hemen dış tarafından omuz doğru uzanırken sinir, kas boşlukarı ( teres minör, deltoid kas ve triceps ) arasında cilt altında bulunur etrafında ki yapışıklıklar kesilerek genişletilerek baskı ortadan kaldırılır. Her hasta için tedavi yöntemi bireysel olarak belirlenmeli ve uzmanın önerilerine göre hareket edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Genç Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)