Aktif Kömür Ne İşe Yarar?

Yazar Hanife KaraDiyetisyen • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Aktif kömür bir zamanlar evrensel panzehir olarak kabul edildi.Günümüzde, güçlü bir doğal tedavi olarak tanıtılmaya devam edilmektedir.Kolesterolü düşürmekten diş beyazlatmaya kadar çok çeşitli önerilen faydaları vardır.Bu makale, aktif kömür ve ayrıntılı olarak sunduğu faydaların ardındaki bilime ayrıntılı olarak bakıyor ;

Aktif karbon yüksek gözenekli yapısı nedeniyle, absorbe özelliği oldukça iyi olan bir maddedir. Ticari olarak aktif karbon; odun, linyit, mangal kömürü, kemik, Hindistan Cevizi, pirinç kabuğu, fındık kabuğu, turba vs. gibi maddelerden üretilir. Kömür, çok yüksek sıcaklıklarda işlenerek “aktive edilir”. Yüksek sıcaklıklar, iç yapısını değiştirerek gözeneklerinin boyutunu azaltır ve yüzey alanını yükseltir.Bu, normal kömürden daha gözenekli bir kömürle sonuçlanır.

Aktif kömür, mangalınızı yakmak için kullanılan kömür briketleriyle karıştırılmamalıdır.

Her ikisi de aynı temel malzemelerden yapılabilirken, kömür briketleri yüksek sıcaklıklarda “aktive edilmemiştir”. Ayrıca, insanlar için toksik olan ek maddeler içerir.

Aktif Kömür Nasıl Çalışır?

Aktif kömür bağırsaktaki toksinleri ve kimyasalları yakalayarak çalışır, emilimini önler ..

Kömürün gözenekli dokusunda negatif bir elektrik yükü vardır, bu da toksinler ve gazlar gibi pozitif yüklü molekülleri çekmesine neden olur. Bu, bağırsaktaki toksinleri ve kimyasalları yakalamasına yardımcı olur .Aktif kömür vücudunuz tarafından absorbe edilmediğinden, yüzeyine bağlı toksinleri dışkı ile vücudunuzdan dışarı taşıyabilir.

Acil Zehir Tedavisi Olarak Aktif Kömür

Toksin bağlama özellikleri sayesinde, aktif kömürün çeşitli tıbbi kullanımları vardır.Örneğin, aktif kömür, zehirlenme durumlarında sıklıkla kullanılır.Bunun nedeni, etkilerini azaltarak çok çeşitli ilaçları bağlayabilmesidir . İnsanlarda, aktif kömür, 1800’lerin başından beri bir zehir ilacı olarak kullanılmıştır.

Reçeteli ilaç doz aşımı dozlarının yanı sıra aspirin, asetaminofen ve sedatifler gibi reçetesiz satılan ilaçların doz aşımının tedavisinde de kullanılabilir.

Örneğin, yapılan araştırmalar, ilaç alımından beş dakika sonra 50-100 gramlık aktif kömürün tek bir dozunun alınması durumunda, yetişkinlerde ilaç emilimini% 74’e kadar azaltabileceğini göstermektedir .

Kömür, ilaç alımından 30 dakika sonra alındığında, bu etki% 50’ye, aşırı dozda ilaç alımından üç saat sonra alındığında% 20’ye düşer .

Başlangıçtaki 50-100 gramlık dozu bazen iki ila altı saatte iki ila altı doz 30-50 gram izler. Bununla birlikte, bu çoklu dozaj protokolü daha az kullanılır ve yalnızca sınırlı sayıda zehirlenme vakasında etkili olabilir .Aktive edilmiş kömürün tüm zehirlenme durumlarında etkili olmadığını not etmek önemlidir. Örneğin, alkol, ağır metal, demir, lityum, potasyum, asit veya alkali zehirlenmelerinde çok az etkili olduğu görülmektedir .Dahası, uzmanlar aktif kömürün tüm zehirlenme durumlarında rutin olarak uygulanmaması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Aksine, kullanımı durum bazında göz önünde bulundurulmalıdır.

Böbrek Fonksiyonunu Düzenleyebelir .

Aktif kömür, böbreklerin filtrelemesi gereken atık ürünlerin sayısını azaltarak böbrek fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olabilir.

Bu, böbreklerin artık atık ürünleri uygun şekilde filtreleyemediği bir durum olan kronik böbrek hastalığından muzdarip olan hastalarda özellikle faydalı olabilir.

Sağlıklı böbrekler normalde kanınızı ilave bir yardım almadan filtrelemek için çok iyi bir şekilde donatılmıştır. Bununla birlikte, kronik böbrek hastalığından muzdarip olan hastalar genellikle üre ve diğer toksinleri vücuttan uzaklaştırmakta zorlanırlar.

Aktif kömür, üre ve diğer toksinlere bağlanarak vücudunuzun onları yok etmesine yardımcı olabilir

Üre ve diğer atık ürünler kan dolaşımından bağırsaktan difüzyon olarak bilinen bir süreçten geçebilir. Bağırsakta aktif kömürle bağlanırlar ve dışkıyla atılırlar .

İnsanlarda, aktif kömürün, kronik böbrek hastalığından muzdarip olanlarda böbrek fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir .

Bir çalışmada, aktif kömür takviyeleri son evre böbrek hastalığı olan hastalarda kan üre ve diğer atık ürünlerin düşük seviyelerinde yardımcı olduğunu göstermiştir.Bununla birlikte, mevcut kanıtlar zayıf ve güçlü sonuçlar alınmadan önce daha kaliteli çalışmalara ihtiyaç var.

Kolesterol Seviyelerini Düşürebilir

Aktif kömür ayrıca kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.Bunun nedeni, bağırsaktaki kolesterol ve kolesterol içeren safra asitlerini bağlayarak vücudun onları emmesini engellemektir .

Bir çalışmada, dört hafta boyunca günde 24 gram aktif kömür alınması toplam kolesterolü% 25 ve “kötü” LDL kolesterolü% 25 düşürdü. “İyi” HDL kolesterol düzeyleri de% 8 arttı.

Başka bir çalışmada günlük 4-32 gram aktif kömür alınması, yüksek kolesterol seviyesine sahip olanlarda total ve “kötü” LDL kolesterolün% 29-41 oranında azaltılmasına yardımcı olmuştur.

Çalışmaların çoğunda, ancak hepsinde değil, benzer sonuçlar bildirilmiştir .

Ancak, bu konuyla ilgili tüm çalışmaların 1980’lerde yapıldığını not etmek ilginçtir. Daha yeni çalışmalar bağlantının doğrulanmasına yardımcı olacaktır.

Aktif kömür, aynı zamanda çoklu kullanım ile popüler bir ev ilacıdır, ancak bunların hepsinin bilim tarafından desteklenmediğine dikkat etmek önemlidir.

En bilinen halk tarafından kullanımı şunlardır:

Gaz azaltma: Bazı çalışmalar aktif kömürün gaz üreten bir öğünün ardından gaz üretimini azaltmaya yardımcı olabileceğini bildirmiştir. Aynı zamanda gaz kokusunun iyileştirilmesine de yardımcı olabilir. Ancak, tüm çalışmalarda bu fayda gözlenmemiştir.

Su filtrasyonu: Aktif kömür, sudaki ağır metal ve florür içeriğini azaltmanın popüler bir yoludur. Bununla birlikte, virüs, bakteri veya sert su minerallerinin uzaklaştırılmasında çok etkili görünmemektedir .

Diş beyazlatma: Dişlerinizi fırçalamak için aktif kömür kullanmanın, diş beyazlatmak için anekdotlu olduğu söylenir. Plak ve diğer diş boyama bileşiklerini emerek bunu yaptığı söylenir. Ancak, bu iddiayı destekleyecek hiçbir çalışma bulunamadı.

Alkol sonrası : Aktif kömür bazen akşamdan kalma alkol alımı sonrası kullanılır. Alkolle birlikte tüketmek kandaki alkol seviyesini azaltabilir, ancak akşamdan kalma üzerindeki etkileri henüz incelenmemiştir .

Cilt tedavisi: Bu kömürün cilde uygulanması sivilce ve böcek veya yılan ısırıkları için etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak, bu konuda çok fazla kanıtlanmış rapor bulunamadı.

Aktif Kömür Güvenli midir?

Aktif kömürün çoğu durumda güvenli olduğu kabul edilir ve advers reaksiyonların nadir ve nadiren şiddetli olduğu söylenir.Bu, en sık mide bulantısı ve kusma olan bazı hoş olmayan yan etkilere neden olabileceği gibi sonuçlar görülebilir.

Ek olarak, kabızlık ve siyah dışkı yaygın olarak bildirilen diğer iki yan etkidir .

Aktif kömür zehir için acil bir panzehir olarak kullanıldığında, mideden ziyade akciğerlere girme riski vardır. Bu, özellikle onu alan kişi kustururken veya uykulu veya yarı bilinçli olduğunda geçerlidir.

Bu risk nedeniyle, aktif kömür yalnızca tamamen bilinçli olan kişilere verilmelidir .Ayrıca aktif kömür, deriyi, bağırsakları ve sinir sistemini etkileyen nadir bir genetik hastalık olan çeşitli porfirisi olan bireylerde semptomları daha da kötüleştirebilir .

Ayrıca, çok nadir durumlarda, aktif kömür bağırsak tıkanıklıklarına veya deliklere bağlanmıştır .Aktif kömürün ayrıca bazı ilaçların emilimini azaltabileceğinden bahsetmekte fayda var. Bu nedenle, ilaç alan kişiler, ilaç almadan önce sağlık profesyonellerine danışmalıdır.

Aktif kömür, çeşitli kullanımlara sahip bir tamamlayıcıdır.

İlginç bir şekilde, kolesterolü düşürme, zehirlenmeyi tedavi etme, gazı azaltma ve böbrek fonksiyonlarını destekleme potansiyeli olabilir.

Bununla birlikte, bu faydaları destekleyen çalışmalar zayıf olma eğilimindedir ve aktif kömürle bağlantılı diğer pek çok fayda bilim tarafından desteklenmemektedir.

Aktif kömürü kullanmaya karar verirken bunları aklınızda bulundurun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)