Akupunktur ile Bahar Aylarını Sorunsuz Geçirin

Yazar Gamze Yılmaz YanartaşFizyoterapist • 18 Mayıs 2017 • Yorumlar:

  • Akupunktur Nedir?

Akupunktur, geleneksel çin tıbbında yaklaşık 3000 yıldan beri uygulanan, batıda da yaygınlaşmış bir tedavi metodudur. Vücutta organların birbirileriyle iletişimini sağlayan, enerji kanallarının yoğunlaştığı, meridyen adı verilen kanallar üzerinde bulunan noktaların iğne ya da lazerle uyarılmasıyla yapılır.

  • Bahar Sendromuna Karşı: Akupunktur

Bahar mevsiminde artan ve alevlenen bazı hastalıklar; fibromiyalji, bel ve boyunda tutukluk ve ağrı, mevsimsel depresyon, kronik yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, alerjik rinit ve astım, sinüzit, migren gibi rahatsızlıklar da akupunkturun klasik tedavilerle kombinasyonu tedavide oldukça iyi ve hızlı sonuçlar sağlayabilir.

Akupunkturun Bilinen Genel Etkileri

Analjezik Etki: Akupunkturun en çok bilinen ve kullanılan etkilerinin başında baş, bel ve romatizma ağrıları gibi ağrılardaki ağrı kesici etkisidir.
Sedasyon Etkisi: Akupunktur tedavisi sırasında alınan EEG'lerde hastaların beyin dalgalarında değişimler tespit edilmiştir. Uykusuzluk tedavisinde akupunkturun bu etkisinden yararlanılmaktadır.
Homeostazis Etki: Vücudun sempatik, parasempatik ve endokrin sistemlerinde denge kurulmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini yükseltme: Akupunktur vücudun direncini arttıran antikor ve gamaglobulinleri yükselterek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Psikolojik Etki: Beyindeki dopamin ve seratonin seviyesi akapunktur ile artmaktadır.
Motor Tamir Etkisi: Oluşan paralizilerde motor iyileşme akapunktur ile hızlanmaktadır.
Rejenerasyon Etkisi: Bölgesel kan akımını arttırarak hücre yenilenmesini sağlamaktadır.
Mevsimsel depresyon, akupunkturla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Akupunkturla tedavide vücut akupunkturu, kulak akupunkturu yöntemleri en sık kullanılanıdır.

  • Akupunkturla Alerjik Reaksiyonlar Azalıyor

Astımda hava yolları her türlü uyarana karşı (alerji yapan maddeler, enfeksiyonlar, iyi ve kötü kokular, sigara dumanı) hassas hale gelir. Uyaranlar, hava yollarını saran kasların kasılmasına, salgı bezlerinin aşırı salgı yapmasına ve sonuçta da hava yollarının daralmasına neden olur. Bu olaylar sonucunda astımın klinik belirtileri ortaya çıkar.

Hastanın ilk aşamada hangi maddeye karşı alerjisi varsa o maddeden nasıl kaçınacağını öğrenmesi ve önlemleri alması gerekir. Tedavinin etkili olabilmesi için en önemli kuraldır.
Akupunktur vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek direnci arttırmakta,vücudumuzda bulunan ödem çözücü maddeleri harekete geçirmektedir. Kulak kepçesinde bulunan böbrek üstü bezi temsili noktası akupunktur iğnesi ile uyarılarak vücudun kortizonu salgılanmaktadır. Kortizon hormonunun ödem çözücü ve enflasyonu azaltma etkisi vardır. Akupunktur kanımızda adrenalin, seratonin ve endorfin miktarını arttırarak tedavi sırasında kişiye huzur verir ve rahatlama sağlar.
Alerji reaksiyonlarını oluşturan salgıların azaldığı tespit edilmiştir. Alerjik reaksiyonda en önemli rolü üstlenen imünoglobülin E’nin de tedavi sonunda azaldığı gözlenmiştir.
Vücudun genel dengesi düzelmekte, diğer hastalıklarla beraber alerjik rahatsızlık görülme oranı azalmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gamze Yılmaz Yanartaş Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)