AKUPUNKTUR TEDAVİSİ

Yazar Muhammet SadıçFizyoterapist • 22 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Acus (iğne), punktura (batırmak) anlamına gelmektedir. Akupunktur vücudun belli noktalarını özel ince iğneler kullanarak uyarmak suretiyle gerçekleştirilen en eski ve doğal tıp sistemidir. Kullanılan iğneler ilaç enjeksiyonunda kullanılan iğnelerden çok incedir ve uçları onlarınki kadar keskin değildir, acı vermezler.

Doctor uses needles for treatment of the patient

Akupunktur tedavisi diğer medikal tedaviler kadar etkili ama yan etkisi olmayan bir tedavidir. Bir çok ülkede binlerce yıldır değişik şekillerde uygulanmaktadır. Geleneksel Çin, 5 element, 6 enerji, dermatomal, kulak, el, scalp akapunkturu şeklinde değişik uygulama metotları vardır. Hiç bir metot diğerinden üstün değildir. Ancak değişik hastalıklarda farklı stiller üstünlük gösterir (felçte uygulanan Scalp Akupunktur gibi)

TEDAVİ MEKANİZMASI

Üç önemli mekanizması vardır;

  • Vücut kimyasallarını harekete geçirir özellikle doğal ağrı kesicileri
  • Sinirleri etkiler ve yararlı refleks cevaplarının doğmasına neden olur.
  • Vücudun doğal elektro-manyetik alanlarına etki eder.

Ağrıyı gidermesinin nedeni vücuttaki doğal poiatların artmasını sağlamasıdır. Ancak astım, irritabl kolon ve kalp hastalıklarına da etkileri olduğu görülmüştür. Buna göre görülüyor ki opiatlar sadece merkezi sinir sisteminde ağrı kesici olarak etkili değil, aynı zamanda periferik sinirlerde akciğer vasküler yatağında, bağırsakta, beyaz kan hücrelerinde de etkilidir. Akupunktur sadece opiatları değil diğer vücut kimyasallarının da salınımını stimüle eder (bu salınımlar negatif geribesleme mekanizması ile çalışır). Noradrenalen, seratonin, nerotransmitter maddeler, hipofizer - hipotalamik hormonlar, tiroid, sürrenaler, gonadal hormon sentezlerini düzenler. Akupunkturun etkisi kesinlikle plasebo değildir. Vücudu destekler. Bu yüzden vücut kendi kendini onarır. Dışarıdan yapay bir kimyasal verilmediğinden yan etkisi yoktur. Aksine temel amacı vücut dengesinin (homeostasis) sağlanmasıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Muhammet Sadıç Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)