Akupunkturda Teşhis Yöntemleri

Yazar Ahmet Gökhan KırtunçAkupunktur Uzmanı • 23 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Geleneksel Çin Tıbbında (GÇT), hastalıkların sebebinin belirlenmesinde esas olarak üç farklı teşhis yöntemi kullanılır. İlk olarak hastanın mevcut şikayetleri ile ilgili detaylı bir anamnez (hikaye) alınır. Burada sadece kişinin hastalığı ile ilgili şikayetleri değil, bütün vücuduna ait şikayetleri sorgulanır. Çünkü, GÇT hastalıklara bütünsel bir bakış açısı ile yaklaşır. Batı tıbbında hastaların hastalığı ile ilgili şikayetlerine odaklanılırken, Çin tıbbında mevcut hastalıkla ilgili, ilgisiz bütün şikayetler sorgulanır. Örneğin cilt hastalığı olan bir kişinin tuvalet alışkanlıkları, kabız veya ishal olması tedavinin planlanmasında çok önemli olabilir.

İkinci olarak hastanın nabız muayenesi yapılır. GÇT'nda her iki bilekten alınan nabızla, vücudumuzda bulunan 12 meridyen hakkında bilgi sahibi olunabilir. Sağ ve sol bilekteki derin ve yüzeyel nabızlar bize yapılacak tedavinin planlanmasında yol gösterir.

Hastalıkların teşhisinde kullanılan üçüncü yöntem dil muayenesidir. Hastanın dilinin rengi, büyüklüğü, üzerinde herhangi bir kab olması, diş izi olup olmaması biz akupunkturistler için çok önemlidir.

Geleneksel Çin Tıbbında hastalıkların teşhisi ve tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem de kulak akupunkturudur. Bu yönteme göre her insanın kulağında, vücudunda bulunan bütün organ ve sistemlerin karşılığı olan bölgeler vardır. Hastalıklara bağlı olarak kulağımızdaki ilgili bölgelerde elektriksel direnç değişiklikleri oluşur. Bu teoriden hareketle kulağımızdaki elektriksel direnç değişikliklerini algılayan cihazlar geliştirilmiştir. .

Sonuçta hastadan elde edilen bütün veriler birleştirilip, yapılacak akupunktur tedavisinde kullanılacak akupunktur protokolu oluşturulur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)