Akupunkturla Obezite Tedavisi

Yazar Feranek GülsoyAkupunktur Uzmanı • 9 Şubat 2018 • Yorumlar:

Kilo Fazlalığı Sağlığımızı Nasıl Etkiler

Obezite nin görsel açıdan hastayı kendini kötü hissetmesinden çok daha önemlisi sağlığa ciddi zararlar verebilmesi ve bu sayede hayat kalitesinin gittikce düşmesidir.

Obeziteyle oluşma riski artan hastalıklar

  • Diabet (type ll) in obez kişilerde görülme şansı normal kişilere göre 2 kat artar.
  • Safra kesesi hastalıkları
  • Osteoarthrit (kıkırdak ve kemiklere dejenerasyon).
  • Uyku apnesi
  • Astım
  • Kanser (bayanlarda rahim, kolon, böbrek, safra kesesi, ve menopoz sonrası meme kanseri) erkeklerde ise (kolon, rektum ve prostat kanseri)
  • Gebelik Komplikasyonları,
  • Period düzensizlikleri,
  • Hirsutizm (vücut ve yüz bölgesinde aşırı kıllanma)
  • İdrar kaçırma (stres incontinence)
  • Cerrahi riskinin artması,
  • Psikolojik problemler (pnsycosocial)
  • Kardiovaskular hastalıklar ve erken ölüm.

Kime kilolu diyoruz?

Vücut Kilo Endeksi
Body Mass İndex’ni hesaplayarak ve normal sınırlarla karşılaştırarak, kilolu (overweight) veya obez (obese) olup olmadığımızı anlayabiliriz.
Bu rakamlara bir göz atalım ;
Zayıf <18
Normal =18-24(arası)
Kilolu =24-30(arası)
І .derece Obez 30-40
II .derece Obez >40

Bel çevresi ölçümü

Normalin üstünde olan kişilerde kalp ve damar hastalıkları riski artmaktadır;

Kadınlarda

Normal <80 cm

Riskli = 80-88 cm arası

Yüksek Riskli >88

Erkeklerde

Normal < 94 cm
Riskli = 90 -102 cm arası
Yüksek Riskli > 102 cm

Çocuklarda Obezite

Her geçen sene şişman çocukların sayısı artmaktadır. Hayat tarzının değişmesi yani yedikleri diyet ve fiziki aktivitenin azalması en önemli iki etkendir. Bir obez çocuk 44 kez kardiovaskular risk faktörleri daha fazla taşımaktadır. (yani obezite çocuklukta bile masum değildir). Aslında bu obezite epidemsinin nedeni değişik faktörlerden kaynaklanır. Onlardan bazılar; yiyecek sanayisinin çok kalorili yiyecekler üretmesi (fast foood’lar), çalışan annelerin oranında artma, ev yemeklerinin yapılmasında azalma ve çocuklara daha az göz kulak olabilmek, teknolojinin ilerlemesi ve apartman hayatı, bilgisayar, cep telefonu, i-pad vs) önemli ölçüde fiziki aktivitenin azalmasına neden olmuştur.

Neden çocuklarda obezite tedavisi önemlidir

Çocuğun kendine güveni azalır, kendi vücudunun imajı onu hafif de olsa depresyona sokabilir. Bu da davranış biçimini etkiler ve değişik sorunlar ortaya çıkabilir. Okul performansları gitgide düşebilir. · Kilolu çocukların (8/15 yaş) %75’i şişman erişkinler olurlar. Kilolu çocuklarda Diabet, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları riski yaş ilerledikce yükselir. Uyku apnesi kilolu çocuklarda daha fazla görülür.

Hangi Çocuğa Obez diyoruz

(V.K.E) Vücut Kitle Endeksi, vücudun yağ oranını göstergesidir. Kilo (kg) rakamını boyun karesine (mxm) bölünmesiyle değişik yaş aralıklarında ,normal standartlara göre değerlendirilir.

1-2 yaş grubunda VKE = 19

2-6 yaş grubunda VKE = 18

6-10 yaş grubunda VKE = 18-21

10-18 yaş grubunda VKE 21-26’ arası normal 26 üstü obezite olarak kabul edilir.

Laser Needle çocuk obezite tedavisi için de kullanılabilir mi?

Erişkin obezite tedavisi için olduğu gibi, Lazer Akupunkturun tüm faydalarından yararlanmak (açlık hissinin kontrol altına alınması, midenin toparlanması ve özellikle tatlı ve çikolata düşkünlüğünün kontrolü) kilolu çocukların tedavisinde de mümkün, sadece çocuklarda büyüme hızını etkilememek adına , çocuğun yaşına ve hedef boy ve kilosuna uygun, günlük alınacak Kalorisi belirlenip, diyet listesi hazırlanması gerekir. Çocuklar, gelişme döneminde oldukları için kalori dengesini çok iyi belirlemek lazım,çünkü çok düşük kalorili diyetler uygulanırsa kilo vermek hızlanır ama büyüme hızı (boy uzaması) da negatif yönde etkilenebilir.Esas olarak bu diyette, ağırlık proteinli gidalara verilir ve aşırı karbohidrat tüketiminden kaçınılır.

Akupunktur ile zayıflama hedeflenirse, çocuğun yaşı 11- 12 yaş ve üzeri olması başarı ranını yükseltir. Daha küçük çocuklar genelde fazla kiloları olsa bile yeterince durumu ciddiye alamazlar ve önerilen tavsiyelere uymaları söz konusu olamaz. 11 yaş ve üzeri çocukların bir çoğunda artık dış görünüş ve model almalar önem taşımaya başlar ve çocuk psikolojik olarak, tedavi sürecinde kendisine düşen görevleri yapmakta daha az zorlanır.

12-18 yaş arası çocuklarda pozitif hasta – doktor ilişkisi bu yaştaki gençlerin motivasyonunda, diyete uymasında ve uzun vadeli devam etmesinde çok önemli rol oynayabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)