Akut Apandisit

Yazar Levent CeyhanÇocuk Cerrahı • 2 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Akut apandisit ve apendektomi çocuk yaş grubunda karşılaşılan cerrahi acillerin en başında gelir.

Okul öncesi yaşlarda daha seyrek görülen apandisit yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkar.

Akut apandistli çocukları 1/3 tanı konulduğunda perfore olmuş durumdadır. Sıvı elektrolit tedavisi ve çok daha güçlü antibiyotiklere rağmen okul öncesi akut apandisitlerin morbiditesi hala yüksektir yüksektir.

Çocuklarda akut apandisitin tanı konulması oldukça güç olabilmektedir. Çeşitli raporlarda Çocuklardaki negatif apendektomi oranları %10-15 lere kadar çıkmaktadır. A. Apandisitte tanısında en önemli  dayanaklar hastanın hikayesi ve fizik muayene bulgularıdır. Kusma ve ateşin izlediği göbek çevresinde başlayan karın ağrısı ilk belirtidir, inflamasyonun ilerlemesiyle ağrı sağ alt kadrana oturur  ve çocuğun sağ alt kadranı hassaslaşır. Labratuvar çalışmaları ve karın grafileri A. Apandisitte yol gösterici değildir. Belirti ve bulguları ameliyat kararı verecek kadar belirgin olmayan hastalar  hastanede yatırılarak gözetlenmelidir. Bu arada tekrarlı muayeneler ile tanıya gidilmekte olanak sağlamaktadır. Bu durum hastaya rahatsızlık veren işlemler değildir. Perfore olmuş olduğu düşünülen çocuklarda öncelikle sıvı elektrolit dengeleri düzeltilmeli ve  sepsis ve ameliyat sonrası komplikasyonları önlemek için aerobik ve aneorobik bakterilere yönelik antibiotikler başlanmalıdır.

Apandisitin tanı konulduktan sonra tedavisi hemen planlanarak ameliyata alınmalıdır apandektomi iki farklı yöntem ile yapılmaktadır.

1.Açık yöntem ile yapılan apendektomi

2.Laparoskopik apendektomi

Laparaskopik apendektomide ise Trans umblikal laparoskopik apendektomi yöntemi kullanılır ve üç adet port vasıtasıyla gerçekleştirilir  ilk port göbekten girilir. İlk bu yerleştirildikten sonra diğer portlar görerek   diğer portlarında yerleştirilmesi sağlanır. Apendiks bipolar bir enstrüman ile veya monopolar bir kanca ile  iskeletize edilir. Büyük damarlar klipsler ile veya sütür ile bağlanır inflame dokuların ve küçük damarların  varlığında klips veya dikişlere ihtiyaç duyulmaz. Apendiks tabanı ya luplar ile ya da stapler yardımıyla bağlanır.

Ve inflame apendiks göbekten çıkartılarak dışarı alınır.

Açık  yöntemle apendektomi  de sağ alt kadranda M. Ruckey Dawis  insizyonu ile ya da Mc Burner insizyonu ile   girilerek katlar geçilerek apendektomi işlemi yapmak  için batına girilir. Apendiks kökü ve mezosu kesildikten sonra  klemplenir ve sonra bağlanır ve apendektomi yapılır. Güdüğün Gömülüp  gömülmemesi cerrahın tercihidir. Çeşitli çalışmalarda apendiks güdüğünün sadece bağlandığı ve  bağlanıp çekum duvarına gömüldüğü olgularda yara yeri enfeksiyonu ve post operatif ateş açısından anlamlı  fark olmamaktadır.

Açık Apendektomi  İşlemi:

Perfore olmamış  akut apandisitlerde hastanede kalış süresi 3-4 günü  geçmemektedir.

Perfore olmuş apandisitlerde ise tedavi sırasında  gelişebilecek komplikasyonlara göre 7- 15 gün arasında hastanede kalış gerekmektedir.

Sonuç

Perioperatif  bakım ve antibiotiklerin  ilerlemesi neticesinde çocukluk çağı apandisitlerde mortalite sıfıra yakındır. Apendektomi geçiren çocukların  büyük bir çoğunluğunda uzun dönemdeki sonuçları iyidir, çok az bir kısmında bağırsak yapışıklıkları görülmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)