ALERJİ DOKTORU

Yazar Mehmet Reha CengizlierÇocuk Alerjisi Doktoru • 25 Haziran 2017 • Yorumlar:

Alerjik hastalıklar günümüzün en sıkıntılı sağlık sorunlarındandır. Giderek daha çok görülmektedir. Halk arasında alerji deyince ciltteki kaşıntılar anlaşılır.

Oysa alerji; vücudun tüm organlarını etkileyebilir.

Solunum sistemi; astım, alerjik bronşit.

Üst solunum yolu; alerjik nezle, bahar nezlesi, göz nezlesi veya konjunktivit, deri; kurdeşen (ürtiker), egzema (atopik dermatit).

Bunun dışında tüm organları birden etkileyen ve ölümcül olabilen anafilaksi denen tablo. Bu tablonun en bilinen örneği; arı sokmasına bağlı ölümlerdir.Böcek sokmalarına karşı alerji, ilaçlara karşı alerji, besinlere karşı alerji; örnekleri artırmak mümkün.

Bu hastalıklar, birbirleri ile bağlantılıdır. Bazen biri başlar, doğru tedavi edilmezse diğerini davet eder. Bazen birden fazlası birlikte başlar. Bazen ömür boyu kalıcı olup hayat kalitesini çok düşürür. Çocuğun okul devamını engeller.Annenin iş hayatını engeller ve böyle sürer gider. İşte bu hastalıklarla başa çıkmak için bir bütün olarak ele alan “Alerji Doktoru” dur.Erişkinler için İç Hastalıklarının üstüne, çocuklar için Çocuk Hastalıklarının üstüne 3 yıl daha eğitim alınarak alerji doktoru olunur.

Alerji konusu bazen basit görülerek bazen çok hasta var; ben de bakarım diyerek, bazen yardımcı olmak hedefi ile çeşitli branşların ele aldığı bir konudur. Döküntü olunca genellikle ilk “Cildiye”ciye (Dermatolog) başvurulur. Küçük çocuklarda bağışıklık sistemi hastalıklarının çoğu deri döküntüleri ile başlar. Sadece cilde yönelik tedavilerle zaman kaybı; bazen tedavide aşırı gecikmelere, bazen çok daha kötü sonuçlara yol açar.

Burun tıkanıyor, hırlıyor diye Kulak Burun Boğaz uzmanına gidilir. Sadece üst solunum yolu, geniz eti gibi bölgelerin sorunları ile uğraşılırken altta başlamış astımın tedavisinde gecikmelere yol açabilir. Çocuk sadece kabız veya ishal diye veya kilo almıyor diye izlenirken altta yatan bir besin alerjisi atlanabilir. Tam tersine; başka nedenlerle olan bu sorunlar yanlış olarak besin alerjisine bağlanıp daha tehlikeli başka hastalıklar atlanabilir.

Sonuçta ; alerjik hastalıklar bir bütündür. Mümkünse multidisipliner olarak ilgili hekimlerin işbirliği ile izlenmelidir. Bu izlemde alerji doktoru mutlaka bulunmalıdır. Alerji doktoru; tüm sistemleri ilgilendiren alerjileri bir bütün olarak ele alıp yaklaşmak üzere branşlaşmıştır.

Sağlıklı günler dilerim

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Reha Cengizlier Çocuk Alerjisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)