Alerji Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar Gülgün ZenginDermatolog • 31 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Bağışıklık sisteminin görevi vücudumuzu tehditlere karşı korumaktır. Peki bağışıklık sistemimiz ne gibi tehditlerle baş etmek durumunda?

En önemli tehdit unsurları bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi mikroorganizmalardır. Her gün bunların binlercesine maruz kalırız ama hasta olmayız. Çünkü savunma sistemi hücreleri tarafından tanınmışlardır bizi hasta edecek fırsatı bulamadan yok edilirler. Diğer tehditler kimyasal maddeler, kanser oluşturma potansiyeline sahip sıra dışı çoğalan hücrelerdir. Bağışıklık sisteminin yaşamımızı sürdürmekteki görevi hayati önem taşırken bazen de sistemin kendisi bize zarar verir hale gelir. Nasıl mı? Normalde zararsız olan maddeleri zararlı gibi algılayıp aşırı tepki verir. Bu tepkiler alejik astım, saman nezlesi, atopik egzama, ürtiker gibi klinik tablolar oluşturarak bizi ciddi şekilde hasta eder, yaşam kalitemizi bozar.

İşte biz bu aşırı tepkiye ALERJİ diyoruz. Tepkiye yol açan maddeye de ALERJEN diyoruz. Alerjenler genellikle protein yapısında olurlar.

ALERJİYE EN SIK YOL AÇAN ALERJENLER NELERDİR?

Ev tozu akarı
Çim ve ağaç polenleri
Kürklü hayvanların tüyü ve deri döküntüsü
Mantar sporları
Gıdalar
İlaçlar
ALERJİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi alerjenden kaçınmak ve semptomları kontrol edebilecek doğru ilaç seçimi ile sağlanır. Bu gün alerjileri tam olarak iyileştirebiliyoruz diyemiyoruz ama semptomları kontrol altına alarak hastanın yaşam kalitesine önemli ölçüde katkı sağlıyoruz.

Burada hastaya da sorumlu alerjenden kaçınma konusunda gayret düşüyor. Evet alerjenden yüzde yüz kaçınamayız ancak bazı tedbirleri alarak semptomların şiddetini ve ilaç ihtiyacımızı azaltabiliriz.

POLEN ALERJİM VAR KORUNMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?

Hangi bitkilerin polenine alerjimiz varsa o bitkinin poleninin havaya karıştığı zamanlarda açık alanlarda fazla kalmamalıdır zira farklı bitkiler polenlerini farklı zamanlarda üretirler. Polenlerin havada en fazla bulunduğu zamanlar ılık, güneşli günlerdir. Açık hava aktivitelerimizi sabahın erken saatlerine kaydırmalıyız. Yağmur sonrası en ideal zamandır. Dış ortamda gözlük takmak gözlerin polenden korunmasında etkilidir. Eve gelince giysileri çıkarıp yıkamalı, yıkanan giysiler açık havada değil iç ortamda kurutulmalı, kapı pencere açık bırakılmamalı, polen tutucu klimalar hem evde hem arabada tercih edilmelidir. Eğer bahçeli bir evde oturuyorsak zararlı otlarla mücadele edilmeli, yetiştirmek üzere rüzgarla değil böcekler yardımı ile döllenme gerçekleştiren bitkiler seçilmelidir. Bahçede çalışmak gerekiyorsa sabahlar ve soğuk nemli saatler tercih edilmelidir. Bazen yaşadığımız yeri değiştirmek de çözüm olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)