Hangi Benler Tehlikelidir?

Yazar Gülgün ZenginDermatolog • 31 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Halk arasında bütün benlerin kansere dönüşme potansiyeli olduğuna inanılsa da bütün benlerin tehlikeli olduğunu söylemek doğru değil. Biz hekimler“Aman benlerinizle oynatmayın dediler”gibi bir söylemle sıkça karşılaşırız. Hastanın annesi, komşusu, arkadaşı bu tavsiyeyi çoktan yapmışlardır. Oysa kanserleşme potansiyeli olan az sayıda klinik tablo vardır.

Bunların en önemlilerinden biridisplastik nevüs sendromudur. Genellikle 10 yaş civarında başlar ve 20’li yaşlara kadar ben sayısının gittikçe arttığı görülür. Bazen benlerin sayısı 100’ü dahi bulabilir. Ailenin başka bireylerinde de aynı klinik tabloya rastlanabilir. Bu durumda bir dermatoloğa başvurmak gerekir.

Muayene sonucunda displastik nevus sendromu tanısı almışsanız o zamandikkat etmeniz gereken şeylervar demektir. Öncelikle doktorunuz sizi belirli aralıklarla muayeneye davet edecektir. Her muayenede klinik ve dermatoskopik kontrollerden geçirilirsiniz. Dermatoskopik muayenede, bende kanserleşme eğilimi olup olmadığı belirlenir. Böyle bir risk varsa erken müdahale, melanoma gibi çok ciddi bir hastalıktan sizi koruyacaktır. Bu kontroller risk faktörlerinin varlığına göre genellikle 3, 6,12 ay aralıklarla yapılır. Ailenizin başka fertlerinde de aynı tablo varsa, onların da muayene ve kontrollerini yaptırması istenir.

Ayrıca, kişisel korunma konusunda bilinçli davranmalısınız. Kişisel korunmada en önemli konu güneşten korunmaktır. Güneş koruyucu kremler bu konuda size yardımcı olacaktır. Bu hususta oldukça titiz davranmalısınız, zira koruyucuları üç-dört saat sonra tekrar sürmeniz gerekir. Güneş koruyucu kremi evden çıkmadan 20 dakika önce sürmek daha etkin olmasını sağlar. Hiç bir koruyucu %100 korumaz, bu nedenle güneş koruyucuları şapka, gözlük gibi aksesuarlarla desteklemek gerekir.

Diğer bir önemli konu da benlerdeki değişimleri izlemektir. Bende sizin fark edebileceğiniz düzeyde bir değişim oluşmuşsa bu önemli olabilir.

Kontroller arasında benlerin herhangi birinde gözlenen büyüme şekil değişikliği renkte farklılık gibi bir değişim kontrol zamanını beklemeden hekiminize müracaatınızı gerektirir.

Eğer ailenizde malign melanoma tanısı almış birey varsa bütün bu tedbirlerin önemi bir kaç kat artmış demektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)