ALERJİ UZMANI

Yazar Mehmet Reha CengizlierÇocuk Alerjisi Doktoru • 25 Haziran 2017 • Yorumlar:

Teknoloji ilerledikçe sağlıkta da hayata daha çok girmektedir. Artık “ internet anneleri” çok yaygın bir uygulamadır. Bebeği ile ilgili en ufak bir sorun veya aklına gelen konu olunca anneler hemen internete başvurmaktadır.Okumak, öğrenmek güzel bir şey. Genel bilgiyi ve bilinci artırmak adına çok da yararlı.

Ancaaaak! Konu internet olunca çok da dikkat etmek gerekir. İnternette herkes alerji uzmanı. Bütün doktorlar, bütün anneler, veya; kendini anne, doktor gibi tanıtarak çıkar peşinde koşan fırsatçılar hep internette. Maalesef kontrolsüz bir alan. Herkes aklına geleni, istediği gibi yazıyor, paylaşıyor.

Anneler: Acaba gerçekten anneler mi?. Çoğu zaman değil. Hadi biz iyi niyetle bilgi paylaşan kişinin bir anne olduğunu, kendi sıkıntısını yaşayan annelere yardım amacı ile yazdığını varsayalım. OLMAZ!. O annenin tedavisi o annenin çocuğuna yöneliktir. Başkalarına uymaz.

O anneye doktoru çocuğuna şu tedaviyi uygula demiş; çok yarar görmüştür. OLMAZ. Aynı tedavi sizin çocuğunuzu sakat bırakabilir. Tıpta; “Hastalık yok, hasta vardır”. Yani herkesin tedavisi özeldir.

Doktorlar: Gerçekten doktor olduğunu varsayalım. Maalesef medyanın da katkılarıyla her doktor alerji uzmanı gibi davranıyor. Bir konuda iki satır yazı okuyup o konuda en büyük otör gibi ahkam kesiyor. Bu arada söylediklerini “alerji uzmanı” tavsiyesi diye uygulayan kaç çocuk zarar görüyor kim bilir.

Diğerleri: Özellikle bitkisel adı altında ilaç tavsiye edenler var. Bazen kendini diyetisyen, bazen bitki uzmanı, şifacı vs. gibi tanıtarak tavsiyelerde bulunuyorlar. OLMAZ!. Bitkisel demek emniyetli demek değildir. Bir yandan bu tür yalan yanlış tedavilerle uğraşırken zaman kaybı ve hastalığın ilerlemesi söz konusu; bir yandan da bu tavsiyelerin bizzat çocuğa kendi verecekleri zararlar söz konusudur. Bazı anneler; çocuğuna tıbbi ilca vermemek, sadece bitkisel karışımlarla tedavi etmek eğilimindedir. Bitkisel olanın zarar vermeyeceğine inanır. Unutmamak gerekir ki; tıbbi ilaçların da %99’u bitkisel kökenlidir. Onun fayda edecek biçimde, dozda ayarlanması ile elde edilir. Aktardan kontrolsüz alınıp hazırlanan bitkisel karışımlar; böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, karaciğer yetmezliği hatta zehirlenme ve ölçme yol açabilir.

Alerjik hastalıkların tedavisi internetin değil, alerji uzmanının işidir. Gerektiğinde onunla konuşarak bu tür tedaviler için de destek alabilirsiniz. En azından zarar vermeyecek ayarlamaları birlikte yapabilirsiniz. Alerji basite alınmamalı; tedavisi mutlaka alerji uzmanı tarafından düzenlenmelidir.

Sağlıklı günler dilerim

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Reha Cengizlier Çocuk Alerjisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)