Alerjik Kişilerin Hava Yolu Uçuşlarında Yapabilecekleri

Yazar Ramazan ErsoyAlerji Hastalıkları Doktoru • 13 Aralık 2018 • Yorumlar:

Her yıl alerjik şikayeti olan milyonlarca insan çeşitli hava yolları ile farklı yerlere yolculuk etmektedir. Özellikle gıda alerjisi olan hastaların uçakta alerjik reaksiyonların gelişmesi, olmasını hiç istemeyeceğimiz anafilaktik şokla sonlanabilir. Ne yazık ki istenmese de, uçarken gıda ve evcil hayvan alerjisine bağlı alerjik reaksiyonları yaşayan insanlarla ilgili çok sayıda haber makalesi yazılmaktadır. Bu yüzden alerjik kişilerin uçuşları sırasında alabilecekleri önlemler güvenle uçmalarını sağlayabilir.

Uçuş sırasında kendimizi alerjiden nasıl koruyabiliriz ?

Çocuk ve yetişkinlerde karşımıza çıkan gıda alerjileri hayatı tehdit eden alerjik şoka neden olabilir. Özellikle de yer fıstığı gibi gıda alerjileri olan kişiler uçak gibi kapalı ortamlarda korkutucu alerjik reaksiyonlara maruz kalabilirler.

Alerjik reaksiyonlarının oluşmasını engellemek için alınacak önlemler güvenle uçmanızı sağlayabilir. Uçuştan en az 24 saat önce havayolunu bilgilendirmeniz ve özellikle hangi yiyeceklere alerjiniz olduğunu belirtmeniz gereklidir. ABD bazı havayolu şirketleri özellikle fıstık vermeyi tamamen durdurmuştur. Bazı şirketlerse yolcu fıstık alerjisi olduğunu bildirirse, yer fıstığı veya fıstık ürünlerine hizmet etmeyeceğini söylemektedir.

Ülkemizdeki havayolları şirketler de alerji konusunda önceden bilgilendirildiğinde önlem alma konusunda yardımcı olmaktadır. Özellikle alerjisi olan kişilerin uçuşu öncesinde bu durumu kabin görevlilerine bildirmesi istenmektedir.

Havayolu şirketinin uçuş için özellikle fıstık gibi gıdalar için önlem alması diğer yolcuların uçakta fıstık getirmeyeceği ve yemeyeceği anlamına gelmez. Özellikle fıstık gibi gıdaları içeren kavanozunun kapağının açık kalması bile alerjik reaksiyona yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden koltuğunuzun yanındaki yolculara alerjiniz olduğunu söylemeniz ve onları yemekten kaçınmaları konusunda bilgilendirmeniz gerekebilir.

İdeal olarak, sabahın erken saatlerinde ilk uçuşun yapılması daha güvenli olabilir çünkü uçaklar genellikle günün sonunda temizlenir ve ortamda ki mevcut yiyecek parçaları gün içinde ortamda bulunabilir. Almanız gereken diğer bir önlem, ıslak ve hijyenik mendillerle yemek ve yemek masanızdaki yiyecek kalıntılarını temizleyerek ortamdan uzaklaştırmaktır.

Özellikle gıda alerjisi olan tüm hastaların yanlarında adrenalin oto-enjektörünü taşıması önemlidir. Bununla birlikte alerjik reaksiyon geliştiğinde kendisi veya yakınlarının adrenalin oto-enjektörü kullanmasını bilmesi ve acil durum rehberi oluşturması gereklidir. Ayrıca tedavi için verilen tüm ilaçlarınızı taşımanız ve bunları kabin görevlilerine söylemeniz gereklidir. İlaçları ulaşamayacağınız el bagajı ya da tepeüstü dolaplarına koymayıp yakınlarda bulunmasına özen göstermeniz faydalı olacaktır.

En güvenli yaklaşım, yemeğinizi yemeden önce dikkatlice ne içerdiğinizi okumanız veya havalimanından gıda alerjilerinize yol açan yiyeceklerden herhangi birini içermeyen atıştırmalıklar almanızdır.


Uçağınızda olabilecek kedilere ve / veya köpeklere karşı alerjiniz varsa ne yaparsınız?

Uçaklarda artık daha fazla sayıda evcil hayvan sahipleri yanlarında evcil hayvanları ile uçmayı tercih etmektedir.

Birçok havayolu evcil hayvan sayısını sınırlar, öncesinde kedi veya köpek gibi hayvanlara alerjiniz olduğunu bildirdiğinizde uçağa evcil hayvan almaz. Ancak sizin uçuşunuzda evcil hayvan bulunmasa bile, daha önceki uçuşlarda bulunan evcil hayvanlardan dolayı şikayetleriniz oluşabilir. Özellikle kedi alerjenleri havada asılı kalabilir ve ortamda bulunmasa bile şikayetleri yol açar.

Uçmaya başlamadan önce astım ve diğer alerji ilaçlarınızın aldığınızdan ve yanınızda olduğunuzdan emin olun bagajda veya sizden uzak bir yerde değil, yanınızda olmasına özen göstermelisiniz. Özellikle astım hastalarının astım ataklarının durdurmak için kullandıkları inhaler (havayolu) ilaçları cebinde bulundurmanız gerekir. Ayrıca diğer alerjileri için gerekli olabilecek adrenalin oto-enjektörü ulaşabilecekleri bir yerde taşımanız önemlidir.

Koltuğunuzu ve tepsilerinizi ıslak mendillerle silip temizlemelisiniz ve mümkün olduğunca uçak içinde fazla hareket etmemeye özen göstermelisiniz.

Uçuş görevlilerine alerjilerinizi tetikleyebilecek bir hayvandan olabildiğince uzak bir yerde oturmak istediğiniz söylemelisiniz

Hayvan alerjenleri içerebileceğinden uçaktaki battaniyeleri ve yastıkları kullanmamaya özen göstermeniz gerekir.

Eğer hayvanlara şiddetli astım veya anafilaksi gibi hayatı tehdit eden bir reaksiyona sahipseniz, uçuşunuzdan önce mutlaka hava yolu şirketine alerjiniz olduğu konusunda bilgi vermeniz gereklidir. Herhangi bir hayvan olup olmayacağını öğrenmek için uçuştan 24 saat önce havayolunu aramalısınız.

Alerji ve astımınızın kontrol altında olduğundan emin olmak için alerji uzmanlarından bilgi alın. Yanınıza alacağınız alerjinizi gösteren alerji kartları ve ilaçlarla birlikte uçuşunuz sırasında güvende olmanın rahatlığını yaşayabilirsiniz.

Sonuç olarak

Alerjik kişiler, uçuşları sırasında alabilecekleri önlemlerle güvenle uçmalarını sağlayabilir

Uçuştan önce alerjik durumunuzla ilgili öneri ve tedaviniz hakkında bilgi için alerji uzmanına danışın doktordan bilgi alın.

Gıda alerjiniz varsa evden ayrılmadan önce bir yemek listesi oluşturun ve verilen gıdaların içeriğini dikkatle okuyup bilgi alın.

Alerjik hastalığınız uçuştan önce havayolu şirketini bilgilendirin ayrıca uçaktaki kabin ekibine bildirin.

Oluşabilecek olan bir alerjik reaksiyona karşı ilaçların yanınızda olduğundan emin olun ve yakın mesafenizde bulunmasına özen gösterin

Uçakla seyahat etmeden önce koltuğunu ve dirsekliklerini sterilize edin mendille temizleyin.

Alerjiniz gösteren kartlarınızı ve adrenalin oto-enjektörünüzü almayı unutmayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ramazan Ersoy Alerji Hastalıkları, İç Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)