Alerjik Rinit

Alerji; vücuda giren veya temas eden bir maddeye karşı oluşan, immün sistemin ilgili hücrelerinindevreye girerek bazı kimyasal maddeleri(histamin gibi) salgılamasıyla oluşan reaksiyondur.
Rinit ise; burun içini döşeyen mukozanın her türlü iltihabına verilen isimdir. Eğer bu iltihabireaksiyona alerjik faktörler neden olmuşsa ortaya çıkan tablo alerjik rinittir.
Alerjik reaksiyonun oluşması için kişinin kendinde alerjik bir durum meydana getirecek madde ile karşılaşması gerekir. Bu maddelere alerjen denilir. Solunum yoluyla ya da besinlerle alınır. En sık karşılaştığımız alerjenler; polenler, otlar ev tozu akarları, hayvan tüyleri ve besin yoluyla alınan alerjenlerdir.
Bulgular: Burun tıkanıklığı, sıvı burun akıntısı, kaşıntı ve sulanma sıklıkla görülür.
Tanı: Muayenede, sıvı burun akıntısı, burun mukozasındaki soluk renk, burun eti(konka) büyümesi, bazı vakalarda burun içi polip oluşumları gözlenir.
Muayene bulgularına göre alerjiden şüphelendiğimizde en sık uyguladığımız tetkik deri prick testidir. Bu testte hastanın cildine bilinen alerjik maddelerden küçük dozlarda verilerek aşırı bir reaksiyon oluşup oluşmadığına bakılır.
Tedavi: 3 temel yöntem ve bunlara yardımcı cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler vardır.
1. Alerjenden uzak durmak: Alerjik rinit hastaları özellikle tozlu ve dumanlı ortamlardan uzak durmalıdır. Yaşadıkları ortamın ısı ve nemini iyi ayarlamalıdırlar. Evde yünlü halı, battaniye ve çok fazla bitki olmamalıdır. Yine evcil hayvan beslememelidirler.
2. İlaç tedavisi: Alerjik rinitte en sık başvurulan metoddur. Birinci seçenek ilaçlar antihistamiklerdir. Bu ilaçlar özellikle alerjene maruz kalmadan önce alındığında etkililerdir. Sıklıkla kullanılan diğer grup ilaçlar nazal steroidlerdir. Alerjik reaksiyon başladıktan sonra oluşan semptomların tedavisinde etkindirler.
3. İmmünoterapi: Alerjenden kaçınmanın mümkün olmadığı veya ilaç tedavisinin fayda sağlamadığı durumlarda, alerjenin düşük dozda başlayarak artan şekilde enjektörle cilt altına(SCID) ya da dil altına damlatılarak(SLID) uygulanır.
4. Cerrahi: Alerjik rinite bağlı louşan kronik sinüzit, nazal polipozis ve konka hipertrofileri gibi komplikasyonların tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulur.
5. Medikal fototerapi(Rhinolight): Burun içerisine bir probla ultraviyole ışık verilmesidir.Cihazın alerjik riniti tedavi edici özelliği yoktur. Ancak olgulardaki yoğun sıvı burun akıntısını azalttığı iddia edilmektedir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Başak Çaypınar Eser

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al