Allerjik Rinit Nedir?

Allerji vücudun yabancı bir maddeye karşı verdiği aşırı tepkidir. Bu tepki üst hava yolu, yani burun ve sinüslerle sınırlı olunca, allerjik rinit denir. Allerjik rinit çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar döngüsünde daha çok görülmekle beraber, yaşadığımız ortam iklimi ve çevre koşullarına bağlı olarak yıl boyu da sürebilir.

Peki allerjik rinit olduğumuzdan nasıl şüphelenebiliriz. Allerjik rinitte renksiz su gibi geniz akıntısı olur. Sürekli boğaz temizleme ihtiyacı hissederiz. Burun tıkanır, hatta bazen burundan hiç nefes alamaz duruma geliriz. Burun tıkanıklığı ile birlikte baş ağrısı ve kulak dolgunluğu da başlayabilir. Koku kaybı oluşabilir, horlama başlayabilir. Konuşma, nazone dediğimiz genizden konuşma halini alır. Hapşırma atakları yaşarız. Bazen gözde sulanma ve damakta kaşınma gibi semptomlar da olur. Bütün bu yoğun semptomlara rağmen halsizlik ve ateş gibi enfeksiyon emareleri görünmez.

Allerjik rinitin tanısı, lokalize bir reaksiyon olması sebebiyle, alerjik deri testleri ve genellikle kan testleri ile konulamaz. Tanı daha ziyade kulak burun boğaz hekimlerinin direkt muayenesi ile konur. Tedavi erken dönemlerde antialerjik tabletler ve antialerjik burun spreyleri ile yapılır. İlerleyen dönemlerde ise immünoterapi yöntemine başvurulabilir. Allerjik rinit ilerleyen dönemde kalıcı burun eti büyümesi ve burun ve sinüslerde polip dediğimiz yumuşak doku oluşumları yapar. Burun eti büyümelerinde radyofrekans uygulaması yapılabilir. Polipleşme durumunda ise sinüzit ameliyatı olarak bilinen endoskopik sinüs cerrahisi uygulanabilir.

Sağlıcakla kalınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)