Burun Eti Ve Geniz Eti Büyümesi

Konka dediğimiz burun eti, burnumuzun iç bölgesinde giriş kısmından başlayıp burnun arka kısmına kadar uzayan, kemik ve yumuşak doku bileşenlerinden oluşan yapıdır. Burun içerinde üç kat olarak bulunduğunu ve havayı nemlendirme, temizleme, ısıtma ve koku almada görevlerinin olduğunu daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. Aşırı büyüdüğü zaman burun tıkanıklığı, horlama, uyku bozukluğu, koku almada azalma, sinüzit atakları, orta kulak iltihabı gibi problemlere yol açan bu yapıların belirli bir büyüklükte burun içinde bulunuşu nefes kalitemiz için son derece önemlidir. Aşırı büyüme durumunda radyofrekans uygulaması dediğimiz kısa ve kolay yöntemlerle ya da cerrahi yöntemlerle uygun boya getirilebilir.

Tıptaki ismi adenoid olan geniz eti ise halk arasında burun eti ile çok karıştırılır. Geniz eti isminden de anlaşılacağı üzere geniz bölgesinde yani boğazın üst kubbesinde bulunur. Doğuştan bulunan geniz etinin görevi hayatın ilk 10 yılında daha aktiftir. Vücut savunması ile ilgili görevi olsa da, büyüklüğü özellikle çocuklarda sorunlar oluşturur. Aşırı büyüme sebebi özellikle çocukluk döneminde alerjik bünye ve ev içi sigara dumanına maruziyettir. İleri yaşlarda da büyüyebilir ama ileri yaşlarda olan büyüklük çocukluk dönemindeki gibi selim bir duruma bağlı olmayabilir. Özellikle çocukluk dönemi harici geniz eti büyüklüğü ileri tetkiklerle araştırmayı gerektirir. Geniz eti büyüklüğü çocukluk döneminde ağzı açık uyuma, yastığını salya ile ıslatma, horlama, çene gelişim bozuklukları, tekrarlayan kulak iltihabı ya da işitme kaybı ile kendini belli eder. Özellikle işitme kaybı çocuklarda öğrenim durumunu ve dil öğreniminde problemlere neden olur. Bu durumdan şüphelenilince bir KBB hekiminden yardım istenmelidir. Erişkindeki geniz eti büyüklüğü ise yine burun tıkanıklığı ve kulak tıkanıklığı yapar. Daha önce belirttiğimiz gibi erişkinlerdeki büyüklük bazı kanser türlerine işaret edebileceği için ileri araştırma gerektirir. Bu sebeple erişkinler de mutlaka bir KBB uzmanından yardım istemelidirler.

Sonuç olarak geniz eti büyüklüğü hangi yaşta olursa olsun sebep olduğu kronik sorunları sebebiyle mutlaka bir meslektaşımıza başvurulması gereken bir problemdir. Sağlıcakla kalınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)