Allerjik Rinit Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?

Allerjik riniti anlatmadan önce alerjinin ne olduğunu belirtmek daha doğru olur. Allerji vücudumuzun dıştan gelen maddelere karşı verdiği aşırı tepkidir. Bu tepki her kişide aynı şiddette olmaz. Vücudumuzun allerjen maddeye yanıtı , hafif bir kızarıklık ve kaşınmadan solunum baskılanmasına kadar giden geniş bir yelpazededir. Allerjik rinit ise burun mukozasının alerjik reaksiyonu olup, daha ziyade burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşurma atakları, sürekli boğaz temizleme ihtiyacı, damak kaşıntısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Allerjik rinit mevsimsel yani ilkbahar ve sonbaharda sık görülür. Bazen yıl boyu da görülür. Mevsimsel tipinde polenler, mantar sporları , bitki tozları esas neden iken yıl boyu süreklilikte ise çalışma ortamı, kişinin sigara/nargile gibi alışkanlıkları, ev ortamı ve yaşadığı şehir etkilidir. Allerjik rinit bulaşıcı bir hastalık olmayıp % 50 orada genetik geçişlidir. Kalan %50 oranda ise, bahsettiğimiz çevresel faktörler etkilidir.

Allerjik rinitte yukarda bahsettiğimiz hapşurma , geniz akıntısı ve burun akıntısı gibi durumlar medikal tedaviye yanıt verir. Ancak tedavi olunmayıp süreç devam ederse, burun tıkanıklığı, polip denilen yumuşak doku ödemleri oluşabilir. Bu durum sinüsleri de doldurup kronik sinüzit dediğimiz duruma dönüşebilir. Bu aşamalara gelince medikal tedavi tek başına yeterli olmaz, artık tedaviye cerrahi müdahaleler de eklenir.

Allerjik rinitin bu ilerleyişini azaltmak ve yaşam konforunu arttırmak için ne yapabiliriz? Öncelikle evde kuş, kedi ve köpek gibi tüylü hayvanların bulunmaması gerekir. Yastık yorgan gibi malzemeler elyaf olmalıdır. Organik olan pamuklu ve yünlü malzemeler allerjiyi tetikler. Ev içinde çiçekli bitki olmamalıdır. Mümkün olan en az sayıda halı olmalıdır. Allerjinin aktif olduğu dönemde konu ile ilgili hekimlerden yardım alınarak medikal tedaviler kullanılmalıdır. Ev ve işyeri ortamı sık sık havalandırılmalıdır.
 

Allerji yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olup günümüzde çok yaygındır. Gelip geçici bir durum değildir. Bir kere başladıktan sonra ömür boyu ataklar halinde devam edebilir. Bu sebeple başlangıçta ilgili meslektaşımızdan yardım istenirse en azından nazal polibe doğru ilerleyen gidişatı durdurmuş ya da yavaşlatmış olur, burun tıkanıklığı ve alerjinin yan sorunlarını azaltmış oluruz. Sağlıcakla kalınız…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)