Alzeimer ve demans aynı şey midir?

Yazar Gamze ŞenbursaFizyoterapist • 30 Ocak 2018 • Yorumlar:

Alzheimer ve demans(bunama) açığa çıkan bulguları benzer olduğu için birbirine karıştırılabilen hastalıklardır. Alzheimer ve demansın beyinde meydana getirdiği değişikliklerin farklı karakteristik özellikleri olduğundan MR ile de tanı koyulabilir. Ancak kesin bir tanı için frontal ve temporal loblarının farklı tabakalarında,hücresel boyuttaki patolojilere yönelik incelemeler yapılmalıdır.

Beynin hacimce etkilenmesi Alzheimer ve demansta belirgindir. Brain dergisinin 130.sayısında yer verilen bir çalışmada; Alzheimerlı hastaların beyinlerindeki belirgin incelme iki taraflı medial temporal, temporoparietal bölgelerde ve beynin bazı arka bölümlerinde olmuştur. Normal kişilerin beyin yapısında belirgin olan kalın bölgeler Alzheimerlı kişilerde incelmiştir. Demansı olan hastalarda ise iki taraflı frontal ve temporal bölgelerde ve beynin ön bölgesindeki bazı yapılarda incelme olduğu tespit edilmiştir. Alzheimer hastalarında olduğu gibi demans hastalarının da normal bireylerdeki gibi kalın beyin yapılarının olmadığı gözlenmiştir.

Alzheimer ve demanslı bireylerin farklı beyin bölgelerinin etkilenimine bağlı olarak açığa çıkan bazı bulgularda da farklılık göstermesi ayırıcı olmaktadır. Alzheimerda frontal lobun etkilenmesiyle kişide akıl yürütme, konuşma, vücuttan gelen uyarılara göre hareketi gerçekleştirme, ahlaki yargılama yeteneği, muhakeme yapma yeteneği gibi analitik düşünme ve işlev yeteneği azalır. Temporal lobun etkilenmesiyle de hafıza, konuşma ve de sesleri ayırt etme gibi işlevlerde kayıp olur. Parietal lobun etkilenmesi ile harf, şekil ve sembollerin anlamlarını yitirmeye, okuma, yazma ve aritmetik yeteneği kaybolur.

Demans hafıza kaybı ve unutkanlıkla sınırlı değildir. İsimleri ve yüzleri unutma, eşyaların koyulduğu yerleri hatırlayamama, kaybolma, doğru kelimeleri kullanamama, ürkek ve rahat olmayan davranışlar, iletişim problemleri, yürümede zorluk, birden fazla duyguyu aynı anda yaşama gibi sorunlar da karşımıza çıkar.

Alzheimer ve demans her ne kadar aynı gibi düşünülse de aslında birbirinden farklı seyri ve semptomları olan iki farklı hastalıktır.

Alternatif tıp yöntemleri ile hastalığa yakalanmadan korunmak mümkündür. Refleks terapi yöntemi beyne direk gönderilen sinyallerin beynin dinamik yapısının korunmasını ve sağlığını kaybetmenizi önleyerek yaşlılığın daha kaliteli bir dönem olmasına yardımcı olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gamze Şenbursa Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)