Yürüyüşe başlamak için 9 neden

Yazar Gamze ŞenbursaFizyoterapist • 30 Ocak 2018 • Yorumlar:

Üşengeçliği bir kenara bırakıp yürüyüşe başlamak için 9 neden

Bİliyoruz, gün içinde çok yoruluyorsunuz. Eve geldiğinizde ailenizle vakit geçirmek, bir koltuğa geçip ayaklarınızı uzatmak ve sonra da uyumak çok rahat geliyor. Ama vücudunuzun spor yapmaya da ihtiyacı var. Doktorlar, her gün 10 bin adım atmamız gerektiğini, bunu vücudumuza borçlu olduğumuzu söylüyor. 10 bin adımdan daha az yürüdüğünüz her gün, borcunuz bir sonraki güne aktarılıyor.

Çok değil, yarım saat yürüyüş yapsanız ve bunu yavaş yavaş 1 saate çıkarsanız, vücudunuzdaki değişimi fark edeceksiniz. Üstelik yürüyüş yapmak sadece bedeniniz için yararlı değil, zihniniz ve ruhunuz için de dinlendiricidir.

Yürüyüş yapmanın faydalarını şöyle sıralıyabiliriz:

1. Daha uzun yaşarsınız

8000 erkeğin katıldığı ‘Honolulu Kalp Çalışması’ sonucunda, günde 3.5 kilometre yürüyen kişilerin ölüm riskinin, neredeyse yarıya düştüğü ortaya çıkmıştır. Eğer yürümeye devam ederseniz, daha uzun ve daha sağlıklı yaşama şansınızı artırırsınız.

2. Kilo problemleriniz çözülür

Yürüyüş gibi egzersizler kilo verme programlarının önemli bir parçasıdır. Colorado Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi, İnsan Beslenmesi Merkezi’nden Dr. James O. Hill tarafından yapılan bir çalışma; "Eğer günlük aktivitelerinize günde 2000 adım daha eklerseniz, bir daha hiç kilo almayabilirsiniz" diyor. Ama yine de kilo vermek için ne kadar yediğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Yürümek kaslarınızı kuvvetlendirmeyi, yağları yakmayı ve metabolizmanızı hızlandırmayı sağlar. Uzun sürede ve başarılı bir şekilde kilo veren kişilerin hemen hemen tamamı yürüyüş programı ya da diğer egzersiz programlarını takip etmişlerdir.

3. Kanser riski azalır

Çalışmalar göstermiştir ki; egzersiz ve yürüyüş, meme ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Yürüyüş aynı zamanda devam eden kanser tedavisi için yararlıdır, iyileşme ve hayatta kalma oranını artırır.

4. Kalp hastalıkları ve inme riski azalır

Kalp hastalıkları ve inme, hem kadınlarda hem de erkeklerde en yüksek ölüm nedenidir. Günde 30 ile 60 dakika yürüyüş yaptığınızda ise kan dolaşımınız hızlanır ve bu riskler yarıya iner.



5. Diyabet riski azalır

Günde en az 30 dakika yürümek, tip 2 diyabeti önler. Pittsburgh Üniversitesi Halk Sağlığı tarafından yapılan bir çalışmada, fazla kilolu kişilerin günde 30 dakika yürüyüş yaptıktan sonra, diyabete yakalanma riskinin azaldığı bulunmuştur. Yürümek aynı zamanda diyabetli kişilerde kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

6. Düşünme yeteneğiniz artar

Amerika’da çalışmalar yapan The National Council on Aging tarafından yapılan bir çalışmada, günde 45 dakika yürümenin, 60 yaş üstündeki kişilerin düşünme yeteneğini artırdığı tespit edildi. Katılımcılar 15 dakika yürüyüş yaparak başladılar, ardından süreyi ve hızlarını artırdılar. Bu yürüyüş programını uygulayan diğer yaşlardaki kişilerin de aynı şekilde, zihinsel olarak geliştiği görüldü.

7. Yürümek sizi daha mutlu kılar ve stresinizi azaltır

Yürüyüş ve diğer egzersizler yapıldığında, vücudun doğal mutluluk hormonu olan endorfin salınımı artar. Birçok insan, yürüyüşe başladıktan sonra ruh hallerindeki değişimi fark etmişlerdir. The Annals of Behavioral Medicine adlı dergide 1999 yılında yayınlanan bir çalışma; yürüyen ve diğer kolay egzersiz programlarını uygulayan üniversite öğrencilerinin, tembel öğrencilere ve çok yoğun şekilde spor yapan kişilere göre, daha az stresli olduğunu göstermiştir.

8. Erektil problemleri önler

Günde 3.5 kilometre yürüyen erkeklerde, orta yaşlarında ortaya çıkabilecek iktidarsızlık riski azalır.

9. Yürümek, en kolay yapılabilecek spor çeşididir

Bütün ihtiyacınız olan bir çift rahat ayakkabı ve kendinizi kapıdan dışarıya atmak ya da koşu bandına çıkmak. Günde birçok kez kısa yürüyüşler yaparak, ya da günde bir kez uzun bir yürüyüş yaparak, yürüyüşün olumlu etkilerini görebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gamze Şenbursa Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)