Aman Süt Dişlerine Dikkat!

Yazar Ahmet ErdoğanDiş Hekimi • 11 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Süt dişlenme yaklaşık olarak 6 aylıkken dişinin görülmesiyle başlar 2,5-3 yaş arası süt dişlerinin tümünün ağızda görülmesiyle tamamlanır. Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle daha kolay ve hızlı çürürler. Süt dişlerinin tamamen değişecek olması nedeniyle bu dişlerde oluşan problemlerin ciddiye alınmaması yapılabilecek en büyük hatadır Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağn, kötü koku, çiğneme zorluğu,beslenme bozukluğu ve güzel olmayan görüntüye yol açar. Bu dönemde tedavi edilmeyen çürük dişler çekilmek zorunda kalır ve ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk, çekilmedikleri zaman da genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklanna kadar) sebep olabilecektir Süt dişleri geçici bir dönem ağızda bulunduklan için anne ve babalar tarafından   genellikle   nasıl   olsa bu   dişler   değişecek   denerek   pek   önemsenmez Ancak unutulmamalıdır ki süt   dişlerindeki   çürükler, yalnız   çocuğun   yaşam boyu unutamayacağı tatsız   ağrı   tecrübeleri edinmesine sebep olmaz, aynı   zamanda   sırada bekleyen   kalıp   diş   tohumlarına da zarar verir.

 

Çürük   oluşumu   engellenebilir mi?

Diş çürümesini yavaşlatıcı bir   takım   koruyucu tedaviler   vardır   Bunların en etkilileri fissür örtücü ve florid uygulanmasıdır Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzlerinde bulunan “fissür" adı verilen oluklarda başlar Fissür örtücüler, bu oluktann üzerini kapatarak,   o   bölgeye   mikrop, yemek     artıklannın     sızmasını engelleyip   çürük  başlamasını önlemiş olur. Çürüğü engellemenin başka  bir yolu da  dişlerin çürüğe karşı   direncini   artırmaktır   Dişlere yüzeysel   (topikal)   florid   uygulanması ile bu direnç kazandırılır.

Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir Profesyonel topikal fluorid uygulaması sadece diş hekimleri tarafından     kullanılabilen     bir yöntemidir.  Bu sayede   yeterli   miktarda   fluorid dişler üzerine depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur.

Son   olarak   ebeveynlere   çürük oluşumunu yavaşlatmak İçin bir kaç tavsiye vermekte fayda var Biberondaki süte şeker, bal pekmez ilave etmeyin

 

Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.Beslenme sonrası parmağınıza sardığınız temiz ve nemli bir gazlı bez.tülbent   veya   temiz   bir   bez   ile dişlerini silerek temizleyin. Bata,   pekmeze, reçele   batınlmış emzik vermeyin Asitli içecekler vermeyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)